Корпоративна Америка намалява отпечатъка си върху недвижими имоти. Причината - огромна част от компаниите позволяват на повече служители да работят от вкъщи, което води до нарастваща заплаха за собствениците на традиционните офис сгради. Това е и знак, че компаниите търсят начини да намалят разходите, за да се справят по-лесно с кризата, причинена от пандемията на новия коронавирус.

Анализ на Reuters на тримесечните печалби разкрива, че повече от 25 големи компании планират да намалят офис площите си през следващата година - ход, предназначен да намали втория по големина разход след заплати в корпорациите.

Енергийната компания Halliburton обяви, че възнамерява да затвори повече от 100 съоръжения. Компанията за финансови услуги State Street съобщи, че ще удвои работниците, назначени в един офис, преди да добави допълнително място, въз основа на предположението, че значителна част от работната сила на компанията ще продължи да работи от вкъщи, дори след като се появи ваксина за COVID-19. Компанията за спално бельо Sleep Number планира да забави растежа на общите си кадри, тъй като все повече потребители пазаруват онлайн.

Тенденцията като цяло е за все по-малко хора, работещи от офиса. Анализатори коментират, че независимо от новите постепидемични реалности, общият брой на кадрите в офисите ще продължи да намалява, защото голяма част от служителите споделят общи бюра например. А това не би отговаряло на условията за дистанциране. Много служители могат и просто да заявят опасенията си и да откажат на работодателите си да влизат в офис сградите, където се предполага, че има голям трафик на хора.

Изследване: Идва краят на 8-часовия работен ден в офиса

Изследване: Идва краят на 8-часовия работен ден в офиса

След пандемията деловият свят е готов за нов "хибриден" модел на работа

Анализаторите казват още, че плановете за намаляване на недвижимите имоти вероятно са първата вълна от мерки за намаляване на разходите от страна на компаниите, след като те се опитват да запазят маржовете. А предстои и дълга рецесия. Досега в хода на кризата в САЩ са загубени около 15 милиона работни места, като голяма част от тях са в сферата на ресторантьорството, транспорта, търговията на дребно.

Намаляването на офис разходите може да бъде последвано от съкращения и инвестиции в технологии, които би трябвало да помогнат за подобряване на производителността с намалена работна сила, коментира Бил Макмахон, главен инвестиционен директор на стратегиите за активен капитал в Charles Schwab.

През месец юни Morgan Stanley прогнозира, че политиките за работа от дома ще увеличат броя на свободните офис сгради. Процентът на свободните работни офис места в Ню Йорк ще достигне 10-12% през следващите от две до пет години, като в момента този процент е 8,7%. Очаква се в Сан Франциско свободните работни офис места да достигне 7-9% от 5,8% сега.

65% от офис наемодателите не искат да намаляват наеми

65% от офис наемодателите не искат да намаляват наеми

MBL очаква лек натиск надолу наемите и увеличаване на свободните площи

Докато компаниите са склонни да намалят нуждите си от недвижими имоти по време на типичните рецесии, последните четири месеца на икономическото блокиране показват, че много работници могат да останат продуктивни у дома си, посочва Дани Исмаил, анализатор от независимата изследователска фирма Green Street Advisors. В резултат на това намалението, което правят компаниите от офис пространство, е по-вероятно да бъде постоянно, допълни той.

Green Street Advisors очаква търсенето на офиси да бъде намалено с до 15% в резултат на работа от вкъщи.

Това намаляване на необходимото пространство най-вероятно ще навреди на инвестиционните посредници за недвижими имоти с големи експозиции в градове като Сан Франциско и Ню Йорк, тъй като се очаква работниците да получат повече свобода от работодателите да живеят в райони с по-ниски разходи.