Коледа е времето, когато се събираме с най-близките си хора и успяваме да прекараме повече време с тях. А значителна част от него минава на празничната трапеза. Ето защо разходите за нея често могат да се окажат по-големи от тези за подаръците за роднини и приятели.

Въодушевени от приятните мигове, които ни предстоят, често може да неглижираме парите, които харчим за храна и за напитки преди празниците. А някои дребни трикове могат да ни помогнат да спестим пари и в същото време да не се лишим от нищо, което ни е необходимо.

Ето и няколко съвета, които вършат работа при пазаруването за коледната трапеза:

Напревете си списък за няколко дни напред

Ясно е, че всеки бърза да напазарува всичко необходимо за следващите няколко дни след 24. Това е добра стратегия, но за ограничаване на необмислените харчове е необходимо голямото пазаруване да бъде добре планирано. Направете предварително меню за празничните дни и пазарувайте само нещата, които са ви необходими по него.

Плащайте кеш, а не с карта

Това може би изглежда странно като се има предвид удобството на плащането с карта. Пазаруването в брой обаче ще ви помогне да спазите предварително планирания си бюджет и да не правите необмислени покупки.

Не пазарувайте само от един магазин

Това също на пръв поглед изглежда непрактично. Идеята обаче е предварително да проучите какви са цените на необходимите ви продукти в поне няколко различни магазина. Така ще можете да купите значителна част от тях на промоционални пари и крайната сметка да излезе по-малка.

Не ходете на покупки, когато сте изморени или гладни

Накратко казано в такова състояне човек купува повече, отколкото му е необходимо. В първият случай не си прави добре сметка какво точно му е нужно и взема повече неща, без да мисли, в желанието си да си тръгне по-скоро. Във вторият просто мисли прекалено много за ядене.