Комисията за енергийно и водно регулиране КЕВР ще въведе пределна цена за услугата дялово разпределение на топлинната енергия. Това коментира пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов, след като участва в дискусия за проблемите в топлоснабдяването, организирана от омбудсмана.

Имаме право да въведем пределна цена за тези, които изпълняват монополно услуга, каквито са топлофикациите, отбеляза той, цитиран от БТА.

С определената пределна стойност ще трябва да се съобразяват фирмите за дялово разпределение, които сключват договори с абонатите.

По думите на Иванов до месец и половина трябва да бъдат готови промените в Общите условия на топлофикационните дружества, които да отпадне начисляването на юридически такси за клиентите им. След това промените трябва да получат одобрението на Комисията за защита на потребителите, която на дискусията днес изказа положително становище.

От КЕВР ще задължат също топлофикационните дружества да информират предварително клиентите си при завеждане на съдебна процедура срещу тях и да укажат задължителен срок за погасяване или разсрочване на задълженията, стана известно от думите на Иванов.

Министерство на енергетиката предлага за обсъждане всички потребители на парно да плащат 30 на сто сградна инсталация.

Според ведомството е възможно при изготвянето на сметките да се приложи модел, според който близо една трета от сумата да е за топла вода, а 70 на сто за парно.

От тези 70 процента, 30 ще са за сградна инсталация, а останалите за отопление.

От министерството се аргументираха, че това е моделът, който се прилага в Германия и Франция.

Още повече, че според данните на "Топлофикация София", средният процент сградна инсталация е 32, предаде БНР.

В рамките на дискусия за проблемите в топлоснабдяването, организирана от омбудсмана Мая Маналова, стана ясно, че основните оплаквания на хората са срещу плащане на такса "сградна инсталация", когато не се ползва парно. В стандартен панелен столичен апартамент таксата стига до 80 лева месечно, посочи Манолова.

Тя вече е сезирала Върховния касационен съд за дължимостта на такса "сградна инсталация" при отказ от услугата.