Поскъпващите акции и ниските лихви са благодаря за богатите американци, които използват евтини заеми, за да поддържат стандарта си на живот и за да намалят данъците, които плащат, пише The Wall Street Journal.

Данни от банките показват, че заможните клиенти заемат все повече и повече средства, като често използват портфолиото си от акции и облигации за обезпечение. Клиентите на Morgan Stanley имат непогасени заеми на стойност $68,1 млрд., за чието обезпечение са използвани ценни книжа — двоен ръст спрямо пет години по-рано. Bank of America отчита $62,4 млрд.

Богаташите използват заемите, когато се нуждаят от пари, но не искат да продават акциите си. Основателите на стартиращи компании пък могат да монетизират своя дял без да губят контрол върху дружеството. Много богатите често използват този тип заеми като част от стратегията "купи, вземи назаем, умри", за да избегнат плащането на данък капиталова печалба, който може да достигне 37% от сумата (ако активът бъде продаден след по-малко от година от закупуването му).

Математиката е ясна: ако поскъпването на един актив изпревари лихвите по кредита, те печелят. А лихвите са ниски: Merrill Lynch предлага 3,2% на клиенти с поне $1 млн. в активи, а тези с над $100 млн. могат да заемат срещу 0,87%. Обичайно, банките предлагат сума, която е равна на 50% от стойността на портфолиото.

Според настоящото законодателство в САЩ, инвеститорите и техните наследници не плащат налог, освен ако не продадат акциите си. При смъртта на първия собственик, наследниците дължат данък капиталова печалба — ако продадат — само върху натрупаната печалба след смъртта. Така колкото повече взимат на заем и държат акциите без да ги продават, толкова повече пестят от данъци.

Системата е такава от около 100 години, според професор Едуард Макафъри, който е автор на фразата "купи, вземи назаем, умри". Президентът Джо Байдън и демократите в Конгреса искат да сложат край на схемата. Проектопромените в данъчния кодекс увеличават данък капиталова печалба до 43,4% от 23,8% сега, а нереализираната печалба ще бъде облагана с изключение на първия $1 млн.

Промените не са панацея, а и не е ясно дали ще бъдат одобрени от разделения Конгрес, в който републиканците са твърдо против увеличение на данъците. Демократите пък имат своите притеснения относно ефекта на промените върху инвестициите и семейните бизнеси.

Един от по-популярните богаташи, които се възползват от схемата, е главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск, който избягва да продава акциите си, за да задържи контрол върху компанията.

Мъск: милиардерът без пукнат грош

Мъск: милиардерът без пукнат грош

Личното му финансово състояние създава риск и за Tesla