Американският щат Мисури съди китайското правителство с обвинение, че Пекин първоначално е "замела под килима" проблема с коронавируса, а по-късно не е успяла да се справи с ограничаване на разпространението му. Неадекватните действия на Китай са довели до икономически щети за щата, казва главният прокурор на Мисури Ерик Шмит, цитиран от BBC.

По думите му, жителите на щата са загубили вероятно десетки милиарди, след като Китай е предприела ненавременни и недостатъчни мерки.

Правни експерти посочват, че не е ясно докъде ще стигне подобно дело, като изразяват и съмнения за мотивацията зад него.

"В Мируси щетите от вируса са видими - хиляди заразени, много починали, малкият бизнес затвори врати, а тези, които живеят от заплата до заплата не могат да сложат храна на масата", казва Шмит.

"Китайското правителство излъга света за опасността и заразната природа на Covid-19, принуди лекари и журналисти да мълчат и не направи почти нищо, за да спре разпространението на заразата. Те трябва да отговарят за действията си", посочва още той.

Делото е заведено срещу китайското правителство, комунистическата партия и други официални лица и институции.

Правни експерти обаче посочват, че международните споразумения дават имунитет на чуждестранните правителства и те не могат да бъдат съдени в американски съдилища. Изключения има, но те не могат да бъдат приложени в този случай.

Шмит твърди още, че Китай е направил кризата още по-лоша, като е забавила износа на защитни облекла и маски.