Въоръжените сили на Съединените американски щати ще инвестират над $14 млрд. в ремонт на пристанища и водни пътища, както и в помощ на крайбрежните селища, изправени пред природни бедствия и екстремни атмосферни проявления, съобщава Bloomberg.

В съобщение Белия дом заяви, че са планирани над 500 проекта в 52 щата и територии, а надеждата е те да компенсират десетилетия на недостатъчни инвестиции, заради които инфраструктурата е уязвима от климатичните промени.

$4 млрд. ще бъдат използвани за подобрения на пристанищата и вътрешните водни пътища. Други $5 млрд. ще бъдат използвани за предпазване на крайбрежните градове.

Пристанищата са фокус на Белия дом от началото на проблемите във веригите за доставки и рекордното търсене на вносни стоки от американските потребители. Планът на армията е да ремонтира остарялата инфраструктура и да разшири пристанищата, за да ги направи достъпни за по-големи кораби.

Около $3 млрд. ще бъдат използвани за намаляване на потенциалните щети от наводнения и бури, като половината от сумата ще отиде за четирите щата, които пострадаха от урагана Айда.