След продължили цяла нощ преговори, представители на страните от ЕС и на Европейския парламент се споразумяха за налагането на първия в света механизъм за облагане на въглеродните емисии при внос на стомани, алуминий, торове, водород и електричество, предаде "Ройтерс". Целта е да бъдат насърчени партньорските страни към декарбонизация и в същото време да бъдат подпомогнати европейските предприятия, които вече са тръгнали по този път.

Компаниите, които осъществяват внос в засегнатите сектори (които и според експертите в ЕС са сред най-силно замърсяващите), ще трябва да заплатят такса за въглеродните емисии, свързани с производството. По този начин се избягва дъмпингът от държави с по-слабо екологично законодателство.

Китай произвежда и внася повече въглища отвсякога, въпреки заявките за въглеродна неутралност

Китай произвежда и внася повече въглища отвсякога, въпреки заявките за въглеродна неутралност

Президентът обяви, че страната има цел да бъде е въглеродно неутрална до 2060 г

"Това един от малкото механизми, чрез които можем да насърчим нашите търговски партньори да декарбонизират индустриите си", коментира главният преговарящ по текстовете от страна на ЕП Мохамед Чахим.

От Брюксел отбелязват, че ще се правят изключения за държавите, които имат "политики по климатичните промени, които са еквивалентни на тези на ЕС".

С въвеждането на новия "въглероден данък" ще отпаднат безплатните въглеродни квоти за производителите в ЕС, но кога ще се случи това все още не е ясно. Тепърва предстоят допълнителни разговори през тази седмица. Китай вече разкритикува новия "въглероден данък".