Китай е произвела повече въглища от всякога през миналата година, показват статистически данни на страната. Причината, разбира се, е нуждата от електроенергия. С това обаче страната загърби плановете за ограничаване на въглеродните емисии, пише CNN.

Въпреки, че скокът в производството помогна за облекчаване на кризата в търсенето на електроенергия, цените на въглищата се покачват на фона на очакванията, че Китай ще изпитва още по-голям глад заради икономическото си възстановяване.

Добивът на въглища в страната достигна рекордните над 4 милиарда метрични тона за миналата година, което е с 4,7% повече от 2020 г., според данни, публикувани от Националното статистическо бюро на Китай. Освен че производството е на рекордни нива, вносът на въглища също нарасна миналата година до най-високото си ниво от 2013 г.

Така Китай става най-големият производител и потребител на въглища в света. Рекордното производство не съвпада с рекламираните от страната агресивни мерки за ограничаване на емисиите на парникови газове.

През 2020 година китайският президент Си Дзинпин обяви, че страната има цел да бъде въглеродно неутрална до 2060 г., а правителството предприе драстични мерки през първата половина на 2021 г., за да превърне това в реалност, като затвори стотици въглищни мини.

Амбициите бяха охладени на фона на огромното търсене на електроенергията миналата година, след като доставките на въглища рязко спаднаха. Страната страда от недостиг на електроенергия, а електрозахранването в домакинствата прекъсваше. Множество фабрики също бяха принудени да намалят производството, което доведе до прекъсване на веригите за доставки.

Вносът на въглища в Китай се удвои

Вносът на въглища в Китай се удвои

Има признаци, че енергийната криза е останала в миналото

Миналата година през есента Китай нареди на мините да увеличат производството на въглища. До декември производството е скочило с над 7%, спрямо година по-рано до рекордните 385 милиона метрични тона.

Президентът омекна по отношение на целите за намаляване на въглеродните емисии. "Въглеродната неутралност не може да бъде постигната за една нощ. Китай ще преследва целите си за поетапно намаляване на използването енергия от въглеродни източници", каза той.

Междувременно цените на термичните въглища в Китай, които се използват главно за производство на електроенергия и отопление, се повишават през последните дни. Фючърсите се покачиха с близо 7% в сряда до 122 долара за метричен тон.

Вносът на въглища в Китай се удвои

Вносът на въглища в Китай се удвои

Има признаци, че енергийната криза е останала в миналото

Очаква се консумацията на електроенергия в страната да продължи да нараства и през 2022 г. Според анализатори и търсенето на въглища ще остане силно през тази година.

Междувременно стана ясно, че БВП на страната е нараснал с 8,1% през 2021 г. Властите обещаха, че през тази година ще дадат приоритет на инвестициите в инфраструктура, за да се подпомогне икономическият растеж. Според тях подобни проекти могат да създадат повече работни места.