Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която влизат АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, остро разкритикуваха срещата между правителство и синдикати от миналата седмица, на която бяха взети решения за увеличаване на тавана на пенсиите и повишаване на максималния осигурителен доход от 2 600 на 3 000 лева, съобщиха оттам.

Бизнесът, който в крайна сметка ще трябва да плати част от повишаването на максималния осигурителен доход, така и не бе част от срещата.

"Декларираме категоричното си несъгласие с провеждането на сепаративни срещи със синдикалисти, зад гърба на национално представителните организации на работодателите и други компетентни органи", се казва в позицията на АОБР.

Според тях, заявените намерения за промени на основни параметри на пенсионно осигурителната система "са приети очевидно в условията на преобладаващи популистки нагласи преди провеждането на изборите за ЕП и за органи за местно управление, под синдикален натиск, без необходимата оценка на въздействие, без обществени и експертни консултации, вкл. с организациите на пенсионерите и други заинтересовани страни".

Освен това, от АОБР посочват, че оповестените намерения "влизат в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на управляващата коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителни задължения, съхраняване на условията за инвестиции и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021".

Бизнесът настоява за незабавна среща с представители на изпълнителната власт, включително с премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов.