Депутатът от ИТН и единствена номинация за гуверньор Любомир Каримански няма да оглави Българска народна банка (БНБ). Решението на депутатите от 47-то Народно събрание дойде след над 3 часа дебати.

Народните представители гласуваха с 59 гласа за, 36 против, 140 "въздържали се". ГЕРБ гласуваха въздържали се, ДПС и "Възраждане" не гласуваха.

По време на дебатите за гуверньор на БНБ, председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви, че е трудна задачата на опозицията - нямало как да обяснят защо ще подкрепят кандидата на ИТН за гуверньор на националната банка Любомир Каримански. Това било ясно преди 27 дни, когато процедурите за избор на нов шеф на БНБ започнали, напомни Свиленски.

Вие ще подкрепите кандидата на парламентарната група, която ви нарече джипко бибитков, посочи Свиленски, визирайки парламентарната група на ИТН.

Изборът на шеф на БНБ в ръцете на опозицията

Изборът на шеф на БНБ в ръцете на опозицията

ИТН остават част от коалицията

Александър Иванов от ГЕРБ отговори на Свиленски. Нямате време, сегашното управление изтикаха и проблемите на управлението да се решават в пленарна зала. Управляващите много удобно прехвърлят управленските проблеми в парламента. Щом ПП били А отборът на България, значи мислили другите от коалицията за Б отбора, заяде се Александър Иванов.

Радомир Чолаков добави, че днес ще се окаже добър ден за българската демокрация. Той за първи път чул от мнозинството думата "извинявай", "да се внимава с думите, защото са тежки". Не трябва да се говори за сделки и за покупко-продажби, призова Чолаков колегите си. БНБ е носещият темел и партиите в мнозинството трябва да спрат да правят сделки, да търгуват. Ние не се занимаваме с търговия на дребно, а с управлението на държавата. Партиите на мнозинството е добре да спрат да говорят за това, че търгуват и в следващите месеци и години е трябва да се разберем кое не се продава, настоя Чолаков.

По думите му, докато депутатите не се разберат кое не се продава нямало да има разбирателство. БНБ е едно от нещата, което не се продава - нито като пост, структура и функции. Нека спрем да правим сделки за темелите на държавността, призова депутатът от ГЕРБ.

Какви са правомощията на управителя на БНБ?

Какви са правомощията на управителя на БНБ?

За какво са кандидатурите и борбата

Йордан Цонев от ДПС заяви, че въвеждането на еврото не зависи от БНБ и от управителя на БНБ. Ако се въведе еврото, ще стане тук от парламента, посочи Цонев. Новият управител на БНБ няма нищо общо с еврото, така че вие сте автономни да вземете решение. Въвеждането на еврото не зависи от управителя и БНБ, а от залата, когато му дойде времето, категоричен бе Цонев. Според него Иво Прокопиев иска БНБ и това вредяло на държавата. Ако няма единна кандидатура опозицията, управителят на БНБ ще зависи от избора на опозицията - ГЕРБ и ДПС. Сегашният управител на БНБ кого го избра? Избраха го ГЕРБ и ДПС, категоричен бе Цонев.

Според Цонев мандатът на бъдещия управител на БНБ ще прескочи поне няколко пъти мандата на настоящите управител.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" заяви, че няма да се извинява за празни твърдения и кухи обиди, но за постовете и институциите стоят хора. Той си пожела депутатите да запазят достойнството, човешкото в себе си в постовете и институциите, които защитават.

Какъв трябва да е управителят на БНБ?

Какъв трябва да е управителят на БНБ?

Управителят на Централната банка трябва да е елитен финансово-икономически универсал

Тошко Йорданов от ИТН също взе думата. Заставам зад всяка една дума, която съм казал, но намеци. Хубаво е да си мерим приказките, като от ПГ на ИТН и ДБ си мерят приказките, внимават какво казват, обясни депутатът. След този ден пак трябва да продължим да бъде управляваща коалиция. Намеци са сделка от ИТН и партия от опозицията са отвратителни лъжи, разкритикува Йорданов.

"Ако обичате нека запазим междукоалиционно да внимаваме какво говорим", призова Тошко Йорданов.

Той се обърна към Свиленски, че е емблематичен представител на комунистическата партия, сега БСП. В коалиционното споразумение няма разписано споразумение за общи кандидатури, а има разписано споразумение за полагане на общи усилия за излъчване на общи кандидатури. Мерете си приказките, защото както гласува опозицията никой нищо не може да ѝ каже, защото сами се докарахме дотук, каза Йорданов.

Виктория Василева от ИТН очаквала процедурата за избор на нов управител на БНБ да се превърне в тържество по парламентаризъм. Превърнахме избора в една обикновена политическа оргия, отсече Василева. Нея не я напуска аналогията за това, което се случва с легендата за кутията на Пандора.

Станислав Балабанов предложи да се удължи времето на парламента до изчерпване на първа точка от дневния ред на законодателния орган - гласуване на нов управител на БНБ. Той иска да се проведе изслушването на външния министър Теодора Генчовска и след това да се проведе парламентарен контрол. Депутатите приеха предложението на депутата от ИТН.