Министър-председателят Бойко Борисов предлага провеждането на тристранна среща Русия, Европейски съюз и България във връзка с бъдещите доставки на руски природен газ за страната ни и по-конкретно в предлагания газов хъб „Балкан“.

„Днешното предложение за европейски газов хъб е интересно за всички. То ни дава основание да водим преговори с всички, които искат да доставят газ в него”, добави премиерът, цитиран от БГНЕС.

Той заяви, че всеки, който желае да транспортира „синьо гориво“ по нашата газова система трябва да е добре дошъл да го направи. "Няма да позволим България да бъде заобикаляна. Правото ни на вето ще бъде използвано.

Когато застанахме зад Украйна, знаехме какво губим", заяви Борисов, коментирайки отказа на страната ни от строителството на газопровода "Южен поток", който трябваше да бъде спрян след избухването на конфликта в Украйна през 2014 г. Сега трябва да седнем за тристранна среща. Тристранни срещи с всеки един, който иска - с Азербайджан, с Туркмения, с Русия, ако искат. Но трябва да има задължително представител на ЕС, за да не ни дойде след време писмо от Брюксел, в което да не се разрешава даден проект, заяви Борисов. Той подчерта, че България гарантира дългосрочност на всеки един проект.

"Газовият хъб трябва да го има. За това съм се договорил с Жан-Клод Юнкер", заяви още Борисов.

Газовият хъб "Балкан" има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа, каза днес вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на България Томислав Дончев при откриването на инвеститорската кръгла маса за газовия хъб край Варна, предаде БТА.

По думите му проектът за изграждане на хъба е продължение на инициативата на страната ни и ЕК за създаване на работна група за междусистемната свързаност в региона.

В момента индустриалното производство и урбанизацията привилегироват употребата на природен газ, особено като се има предвид, че това е източникът на енергия, най-щадящ околната среда, посочи Дончев.

През 2015 г. световният добив на природен газ е постигнал рекорден добив, а търсенето нараства с над 1,4 на сто в сравнение с 2014 г., посочи Дончев.

Той каза още, че цената на това гориво е добра предпоставка за увеличаване на потреблението му в индустрията. Югоизточна Европа се нуждае не само от междусистемна газова свързаност, но и от икономически подем, каза Дончев и допълни, че сигурността на доставките и цената на енергийните ресурси, включително на газа, са първостепенен фактор за конкурентноспособността на икономиката. 

Заели сме с предизвикателство да положим основите на отворен интегриран газов пазар, каза вицепремиерът. Той допълни, че проектът за хъбът "Балкан" не е конкурентен на някой съществуващите или тези, които се разработват или планират в момента. Според Дончев българският хъб ще даде техническа инфраструктурна възможност за конкурентен сблъсък на различни доставчици.

Пред участниците в инвестиционната кръгла маса вицепремиерът посочи още, че при разглеждане потенциала на проекта не бива да се разсъждава само за България, която е малък пазар, а да се има предвид потенциалът на целия район заедно със съседните ни държави, чийто общ брутен вътрешен продукт е 1,2 трилиона евро, населението достига 126 милиона души, а консумацията на газ надхвърля 70 милиарда кубика.