Брюксел разглежда възможността за въвеждането на единен корпоративен данъчен режим в Европейския съюз (ЕС). А идеята зад него е той да помогне за създаването на по-справедливо и устойчиво общество. Планът за такъв режим беше приет от Европейската комисия (ЕК) във вторник, пише Reuters, цитирана от БНР.

По думите на вицепрезидента на Комисията Валдис Домбровскис това ще "постави основите на корпоративна данъчна систева в Европа, подходяща за 21 век".

"Данъчното облагане трябва да бъде в крак с развиващите се икономики и приоритети. Нашите данъчни правила трябва да подкрепят приобщаващо възстановяване, да бъдат прозначни и да затворят вратата за избягване плащането на данъци", посочва той в изявление.

Според предложението международните гиганти, които имат дейност и в ЕС, ще трябва да публикуват своите ефективни данъчни ставки с цел да се гарантира по-голяма прозрачност. В допълнение се предлагат и мерки за предотвратяване на избягването на плащане на данъци с използването на т.нар. "кухи компании".

От ЕК смятат, че планът ще помогне за икономическото възстановяване на ЕС след пандемията като бъде насочено повече внимание върху текущото корпоративно данъчно облагане, при което дълговото финансиране на компаниите е по-благоприятно от капиталовото такова.

Целта е компаниите да бъдат насърчени да се насочат към капиталови инвестиции вместо към дълговите пазари.