Британската луксозна модна компания Burberry се превърна в първата жертва на цензура от страна на Китай, като изгуби посланик на марката си, а емблематичният дизайн на облеклата ѝ беше изтрит от популярна видеоигра, предаде Reuters.

Причината е, че западни компании излязоха с позиция, че са притеснени за използването на принудителен труд в автономния регион Синджан. В отговор на това - и ден след като Великобритания имплементира санкции за нарушаване на човешките права, - Китай въведе санкции срещу организации и индивиди във Великобритания, обвинявайки ги, че разпространяват "лъжи и погрешна информация".

Самата Burberry е част от Better Cotton Initiative ("Инициатива за по-добър памук"), която промотира използването на устойчиво набран и отглеждан памук. Още през октомври миналата година участниците в инициативата обявиха, че не одобряват използването на памука, произвеждан в Синджан, именно заради притеснения за нарушени човешки права.

Популярната китайска актриса Жоу Донгю, която беше посланик на марката, е прекратила договора си с нея, а причината, според агенцията ѝ, е, че Burberry не е излязла с ясно становище относно памука от провинцията. Освен това героите в Honor of Kings вече не носят облекла с дизайна на производителя.

Според сайта на Burberry, тя се снабдява са памук от САЩ, Австралия, Турция, Индия и Египет.

Луксозната модна компания обаче не е единствената, засегната от действията на Китай. Страната атакува във всички възможни медии гиганти като H&M, Adidas и Nike, които в миналото са изразявали опасения за случващото се в Синджан.

Към производителите се присъединяват много активисти, защитници на правата на човека и дори ООН, които обвиниха Китай, че прилага масово задържане, измъчване, принудителен труд и стерилизация на малцинството уйгури в провинцията. От Пекин, разбира се, отричат това и твърдят, че действията им са нужни като мярка срещу "екстремизма".