Съединените американски щати, Австралия, Япония и Индия са напът да обединят сили в създаването на верига за поръчки и доставки на редкоземни метали, с която да се изправят срещу доминиращото положение на Китай в доставките на тази критични за производството на телефони, електромотори и батерии елементи, пише Nikkei.

В момента Китай произвежда почти 60% от редкоземните метали по света и пазарната мощ на държавата създава притеснения. Държавите от QUAD — Четиристранния диалог по сигурността — възнамеряват да се изправят срещу Поднебенсата империя като работят заедно по нови производствени технологии и по разработването на отделни проекти. Те възнамеряват да застанат начело и на усилията по разработване на международни правила в областта.

Съобщението се очаква този петък, когато държавните глави на четирите държави ще се срещнат виртуално. Допълнително, премиерите и президентите им вероятно ще обявят сделка за споделяне на ваксини с развиващите се държави.

Мощта на Китай

Големите технологични компании разчитат на добитите в Китай редкоземни метали за производството на електромобили и на батерии за тях. Този тип метали са критично важни и за производството на вятърни турбини. В момента втората най-голяма икономика държи почти пълен монопол по отделянето и обработката им.

Страната има по-малък дял при добива. През 2020 г. тя отговаря за 58% от него, при 90% преди четири години. Намаленият добив се дължи на усилията на САЩ и Австралия.

Сега държавите от QUAD ще се споразумеят за разработка на технологии за рафиниране на редкоземните метали — процес, при който често се отделят радиоактивни материали и боклук. Заради липсата на политики за защита на природата, Китай успя да завземе пазарен дял при този процес.

"Зелената енергия може и да е проклятие". Какво се случва на най-големия остров в света?

"Зелената енергия може и да е проклятие". Какво се случва на най-големия остров в света?

Две компании искат да добиват редкоземни материали, но са изправени пред недоволство от местните