Доходите на руснаците през 2020 г. са били средно 35,7 хиляди рубли на месец ( 803 лв. при актуалния валутен курс на БНБ: 1 лв. = 44,46 рубли, бел ред.). Но тази средна стойност крие сериозно имуществено разслоение по отношение на размера на заплатите и по региони на страната. Това се посочва в изследването на международната одиторска и консултантска мрежа FinExpertiza, пише вестник "Известия".

20% от гражданите с най-високи доходи са получавали средно около 82,5 хиляди рубли на месец (1850 лева), изчисляват анализатори. Една пета от най-бедните руснаци са живеели с 9,88 хиляди рубли на месец (222,3 лева).

За да купиш апартамент в Москва, трябва да продадеш пет в Челябинск

За да купиш апартамент в Москва, трябва да продадеш пет в Челябинск

Най-желаните за преместване градове в Руската федерация и колко струва това

Така първата група получава приблизително 8,4 пъти повече пари от втората. Освен това най-бедните 20% от руснаците представляват около 5,5% от общия доход на населението, а най-богатите 20% - 46,2%. Но в сравнение с периода преди пандемията, неравенството се е изгладило: през 2019 г. доходите на най- бедните и най-богатите групи от населението са се различавали 8,8 пъти.

Разликата в доходите варира значително от регион до регион на страната, твърдят анализаторите. Най-силно неравенство през 2020 г. е регистрирано в Ямало-Ненецкия автономен окръг, където най-богатата група от населението получава 10,2 пъти повече - 215,9 хил. рубли срещу 21,2 хил. рубли месечно.

Къде в Русия получават най-големи и най-малки заплати?

Къде в Русия получават най-големи и най-малки заплати?

Столицата Москва е пета по благополучие, първа е Магаданска област

Второто място по имуществено разслоение заема Ненецкия автономен окръг, където тази разликата в доходите достигна 9,4 пъти (201 хиляди срещу 21,3 хиляди рубли).

Москва е на третата позиция но неравенство на доходите - в столицата разликата между богатите и бедните е била през 2020 г. 8,7 пъти (177,3 хиляди срещу 20,3 хиляди рубли месено).

Антирейтингът включва още Чукотския автономен окръг, където доходите на богатите хора надвишават доходите на бедните с 8,5 пъти, регионът на Сахалин (8,3 пъти), Адигея (8,2 пъти). Както и Санкт Петербург (8,1 пъти ), Краснодарска територия (8 пъти), Свердловска област (7,9 пъти) и Якутия (7,9 пъти).

Освен това повечето от горните региони са сред лидерите по отношение на средния доход на населението, се казва в изследването. Само Адигея се характеризира с нисък жизнен стандарт, докато Краснодарска територия и Свердловска област принадлежат към "средняците".

500 руснаци притежават повече от 99,8% от населението на страната

500 руснаци притежават повече от 99,8% от населението на страната

Неравенството в Русия достига нови върхове

Териториалните субекти, при които средният доход е най-нисък, напротив, се характеризират с по-малко неравенство в собствеността. И така, най-малката стратификация през 2020 г. е регистрирана в Карачаево-Черкесия, където доходите на богатите и бедните се различават с 5,3 пъти (37,1 хиляди срещу 7 хиляди рубли), Костромския регион (5,4 пъти - 50,7 хиляди срещу 9,5 хиляди рубли) и еврейската автономна област (5,4 пъти - 56,2 хиляди срещу 10,4 хиляди рубли). Хакасия, Ингушетия, Кировска област, Крим, Новгородска и Владимирска области също са сред регионите със сходна разлика в доходите на гражданите.

Министерството на труда е коментирало пред "Известия", че неравенството в доходите в Русия намалява през последните 10 години. Това се улеснява от такива мерки като изпреварващия темп на растеж на минималната работна заплата, насърчаването на заетостта, годишната индексация на социалните помощи и пенсии, мерки за подпомагане на семейства с деца и социалния договор.