Нарастването на безработицата по време на пандемията засили тенденцията за миграция на граждани от едни към други региони. Анализаторите от сектора на недвижимите имоти посочиха най-желаните градове за преместване в Руската федерация.

Най-големите градове, където руснаците от други региони искат да се преместят, отново са Москва (през годината ръстът в търсенето на жилища е бил 36%), Санкт Петербург (+ 31%) и Тюмен (+ 20%).

Освен това гражданите са станали два пъти по-склонни да избират южните градове Краснодар, Сочи и Анапа, пише в. "Известия", позовавайки се на мнението на специалисти от пазара на недвижими имоти.

Експертите са изчислили колко апартамента трябва да бъдат продадени в други региони, за да се купят жилища в тези най-популярни градове. Например, за да купите едностаен апартамент в Москва, трябва да продадете пет такива апартамента в Челябинск.

Традиционно руснаците от други региони имат желание да се преместват в Москва и Санкт Петербург, както и в южните градове на страната. През изминалата година тези тенденции се засилиха: търсенето на жилища в столицата нарасна с 36% през годината. На върха са още Санкт Петербург (+ 31%) и Тюмен (+ 20%).

Освен това руснаците започнаха по-често да избират Краснодар за преместване (годишен ръст на търсенето 2,3 пъти), Сочи (с 2,1 пъти), Анапа (с 2 пъти), Екатеринбург (с 1,8 пъти) и Калининград (с 1,4 пъти) , казва пред изданието Илдар Хусаинов, директор на федералната компания "Етажи".

Сред другите големи градове е по-трудно да променят местожителството си жителите на Челябинск. Те, за да купят едностаен апартамент в Москва, трябва да продадат 5,4 подобни жилища в Челябинск. За да закупят едностаен в Санкт Петербург им е необходима продажбата на 3,2 такива апартаменти в родния град, за Сочи - 1,9, а дори за съседните градове Уфа и Екатеринбург - трябва за продадат 1,7 жилища, отбелязва Хусаинов.

Според експерта Омск е на второ място по сложност на преместването. Цената на апартамент в Москва е съизмерима с цената на 4,2 от същото жилище в Омск, а за да купите едностаен в Санкт Петербург, трябва да продадете 2,5 такива апартамента в Омск. Ако се разгледат едностайните апартаменти в съседните Новосибирск и Тюмен, тогава цената на едностаен апартамент там е 1,4 пъти по-висока, отколкото в Омск.

На трето място по сложност на преместването в други градове са жителите на Волгоград. За да закупят едностаен апартамент в Москва, те ще трябва да продадат 4,1 от същите едностайни жилища в своя град, за да купят в Санкт Петербург - 2,4, а в Сочи - 1,5, казва Илдар Хусаинов.

През следващите години могат да станат популярни за преместване и градовете в Крим, казва Наталия Кузнецова, генерален директор на агенцията за недвижими имоти Bon Ton. Националната програма за градско развитие включва социално-икономическото развитие на този регион и по-специално на туристическата индустрия. Това ще привлече инвестиции от физически и юридически лица там, каза тя.

Като цяло през 2021 г. градовете с благоприятен инвестиционен климат могат да станат обещаващи региони за закупуване и наемане на недвижими имоти, отбелязват експертите.