Законовата рамка за дигиталното евро ще бъде представена още догодина, съобщиха от Европейската комисия днес, цитирани от POLITICO.

Европейската централна банка е поредната, която обмисля въвеждането на дигитална версия на своята валута — в състезание с децентрализираните криптовалути като bitcoin, чиято популярност расте ежедневно. Друг конкурент на институциите са и технологичните гиганти. И всичко това създава опасения, че централните банки може да изпуснат контрола си върху паричното предлагане.

"Ако не отговорим на търсенето, други ще го направят", каза членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета.

Институцията вече провежда експерименти с дигитално евро и очаква да започне да работи по прототип в края на 2023 г. След което гуверньорите от еврозоната ще вземат решение дали да бъде пусната дигитална версия на общата валута. Ако то е положително, очаква се най-рано тя да се появи през 2025 г.

Дигиталното евро ще трябва да получи одобрение и от столиците и от Европейския парламент. Изглежда обаче, че членовете на Европейската комисия вече са убедени в нуждата. Подкрепа се чува и от някои от членовете: миналата година Германия и Франция, двете най-големи икономики в съюза, призоваха ЕЦБ да забърза процеса заради опасения, че еврозоната ще изостане.

Централната банка на Китай започна пътешествието си към дигитален юан още през 2014 г. и като част от тестове множество китайци вече получиха валутата. Индия планира дигитална версия на своята валута тази година.