Испания ще загуби 10 милиарда евро за 5 години в случай, че Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение с Брюксел. Това се посочва в доклада на испанската централна банка "Brexit: оценка на ситуацията и перспективите". 

При Brexit без споразумение, БВП на Испания ще намалее с 0,5% за 5 години и с 0,8% в случай на хаотично напускане на ЕС от Обединеното кралство. При най-лошия сценарий средногодишният темп на растеж на брутния вътрешен продукт ще спадне с 0,1% до 0,2%, прогнозира Централната банка на Испания. 

Нивото на безработица в Испания при "твърд" Brexit ще се повиши с 0.8%, като броят на загубените работни места ще бъде 125-150 хиляди. Износът на страната ще намалее с 2.6%. 

"Загубите от евентуално излизане на Великобритания от ЕС могат да бъдат значителни за испанската икономика, в зависимост от различните сценарии, но не и прекомерни", твърди Банката на Испания. 

На 19 март 2019 г. Съветът на страните от Европейския съюз съгласува поредица от мерки в случай на британско оттегляне от Европейския съюз без споразумение за условията на този процес (т.нар. "твърд" Brexit).

Целта на тези документи е да се ограничат сериозните щети, които могат да бъдат причинени в определени сектори. Тези мерки са временни и ограничени по обхват, те няма да заместят всички ползи от пълноправното членство на страната в съюза, отбелязва Съветът на ЕС. По-специално мерките са свързани с рибарството, транспорта и образователните програми. 

Днес, 20 март е последният ден, в който парламентаристите могат да гласуват по текста на споразумението. В четвъртък Тереза Мей отива на срещата на върха на ЕС, където тя трябва официално да поиска отлагане на Brexit.