Китай отрече инвестициите на държавните му компании в Европа да са част от политическа стратегия, в първата си официална реакция на новите правила на Европейския съюз за проверка на чуждестранни капитали.

"Инвестициите се основават на бизнес ориентирани дейности, а посоката на инвестиране зависи от фактори като собствените предимства на компанията и пазарните условия. Няма такова нещо като стратегически съображения или политически намерения", заявява Мисията на Китай към ЕС в отговор на въпроси на Bloomberg.

Държавите членки на ЕС и Европейския парламент се споразумяха тази седмица за законопроекти, насочени към предотвратяване на заплахата от чуждестранни инвестиции за националната сигурност. Този ход отразява нарастващото безпокойство в световен мащаб - най-вече в САЩ - спрямо китайската корпоративна експанзия в чужбина.

Сделката идва след 14 месеца обсъждания по инициатива, която от години се смяташе за твърде противоречива, за да бъде предприета, в резултат на опозицията в националните столици на блока.

Брюксел заяви, че новите правила не са предназначени да обезсърчават чуждестранните инвестиции в Европа и не са насочени към нито една страна извън блока.

"Китай се надява, че ЕС ще може да се придържа към основните правила на Световната търговска организация, особено към правилото за недискриминация и да се отърве от търговския протекционизъм. Следим дали ЕС върви към отвореност, всеобхватност и многостранност - или обратното", предупредиха от китайската дипломатическа мисия.