За всяка компания, която днес прави бизнес в Китай, изборът вече е по-ясен от всякога: или трябва да избягва да коментира спорни политически и икономически теми и да се съобразява с позициите на държавата, или рискува да загуби достъп до втората по големина икономика в света. Това пише в свой анализ Bloomberg, давайки примери за по-агресивната политика на Китай в защита на собствените интереси.

През последните няколко седмици правителството на президента Си Дзинпин подкрепи бойкота срещу търговци на дребно като Hennes & Mauritz и наложи санкции срещу редица организации - включително група адвокати във Великобритания - заради техни изказвания за предполагаем принудителен труд в Синдзян.

Бяха подписани и обширни промени в избирателната система на Хонконг, с които на Пекин се предоставя право на вето над всички кандидат-депутати на специалната административна територия.

По-агресивната позиция на Китай е предизвикана отчасти от колективните действия и различни санкции от страна на САЩ и ЕС. В момента инвеститорите в КНР са принудени бързо да обмислят какво могат да направят, за да задържат своя достъп до 1,4 милиарда потребители, чиято покупателната способност все повече нараства. Тъй като до момента растежът в останалия свят остава анемичен, повечето компании в Поднебесната империя трябва "да сведат глави, за да увеличат инвестициите си.

Русия и Китай се сближават  все повече заради отхвърлянето на европейската идея за демокрация

Русия и Китай се сближават все повече заради отхвърлянето на европейската идея за демокрация

Отношенията между Москва и Пекин не бива да се гледат само от икономическа гледна точка

Как беше преди?

Представителите на различни западни компании в Китай си спочнят с носталгия времето, когато за компаниите им беше много по-лесно да работят. Те можеха спокойно да управляват собствената си корпоративната социална отговорност. Днес не е точно така. Всека компания в страната е длъжна повече от всякога да съобразява позициите си спрямо тези на комунистическата партия, твърди Маргапет Луис, която е професорър по по право и специалист по китайските въпроси в Seton Hall University.

"И развивайки бизнес в Китай, сега вие се озовавате пред дилема - да останете и да бъдете съучастници или да се оттеглите изцяло от този огромен пазар". Среден вариант между тези два избора е все по-трудно да се намери", коментира Луис.

Йорг Вутке, който е ръководител на Търговската камара на Европейския съюз в Китай, подчерта пред Bloomberg TV, че съветва шведската компания H&M, която е обект на бойкота в Китай, да избягва колкото е възможно светлината на прожекторите и да изчака, докато страстите "отихнат.

H&M е изцяло заличен онлайн в Китай

H&M е изцяло заличен онлайн в Китай

Стоките, предлагани от компанията в едни от най-големите електронни търговци в Китай Alibaba и JD.com са изтрити

Всъщност, няколко компании свалиха от своите уебсайтове изявления, насочени към Синдзян. Отмъстителните санкции на Китай срещу Великобритания включиха адвокатската фирма Essex Court Chambers, като известен адвокат предупреди, че това може да има много по-големи последици за инвеститорите.

След като беше ударена от санкциите, световни медии обявиха, че фирмата е премахнала препратка от уебсайта си към правно становище на някои от нейните адвокати, уличаващо китайското правителство в предполагаем геноцид в Синдзян.

Приятелите на властта

Много западни компании, които са в добри отношения с правителството, разширяват присъствието си в Китай, а финансовият сектор в Хонконг процъфтява поради притока на първични публични предлагания и сделките със SPAC. Компании като Baidu и Bilibili са спечелили почти $17 млрд. чрез първични продажби на акции от началото на годината до момента, което е девет пъти повече спрямо миналата година.

Базираната в Ню Йорк Citigroup планира да наеме около 1700 служители в Хонконг, тъй като се стреми да се възползва от затвърждаващите се връзки между финансовия център и нарастващото богатство в южните континентални градове като Гуанджоу и Шънджън. Предизвиканият от пандемията глад за технологични акции и заплахата от делистване в Съединените щати оказват благодат за финансовия център, което води до нарастване на първоначалните и вторичните продажби на акции.

Според професора по политология в Hong Kong Baptist University, Жан-Пиер Кабестан, агресивната китайска политика всъщност е доказателство за параноя. Авторът на няколко книги за китайската външна политика е на мнение, че изнервеността на Китай е признак на слабост, която тепърва може да се окаже все по-опасна за западните инвеститори.