Европейският съюз твърдо вярва, че все по-голямото сближаване между Русия и Китай се дължи не толкова на икономически съображения в контекста на естествения характер на техните икономики, а чрез "общото отхвърляне на демократичните ценности", които Западът изповядва. Това пише ИТАР-ТАСС, цитирайки публикация на върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Хосеп Борел. В своя блог той изразява мнението, че "Москва и Пекин все повече ще се противопоставят на западните политики".

"Би било абсолютна грешка да се изследват отношенията между Русия и Китай само от икономическа гледна точка. Сближаването между тези две държави се основава на противопоставяне на всичко, което те смятат за "намеса" във вътрешните им дела", пише Борел. Според него обаче ЕС и САЩ изобщо не се намесват във вътрешната политика на тези страни, а икономическите санкции, които им се налагат са основно заради нарушения на правата на човека.

На 22 март 2021 г. държавите от ЕС наложиха санкции за нарушения на човешките права срещу 11 души и четири организации, включително от Русия и Китай. На всички тях е забранено да влизат на територията на ЕС, а банковите им активи, ако бъдат открити, подлежат на замразяване в ЕС. Русия е санкционирана срещу двама чеченски служители за нарушаване на правата на сексуалните малцинства, а Китай е санкциониран заради действията на четирима служители "за преследването на уйгурското мюсюлманско малцинство в автономния район Синдзян".

Отговорът на Пекин последва същия ден - китайското правителство наложи ответни санкции срещу 10 европейски парламентаристи, учени и политици, както и срещу 4 юридически лица, включително Подкомисията на Европейския парламент по правата на човека, заради намеса във вътрешните им работи. В списъка присъстваха и петима евродепутати. Последва и удар върху западния бизнес. Компаниите Nike и Adidas бяха атакувани в китайските социални медии заради коментари, които са направили в миналото за условията на труд в автономния регион Синдзян. Това е поредната фаза от дипломатическия спор между Китай и Запада заради отношението на Пекин към уйгурите в този регион. Но да се върнем на Русия, която всеки път, когато ЕС или САЩ не е съгласен с дадени политика или действие от страна на Китай, сякаш показно започва да подкрепя КНР.

В началото на февруари Хосеп Борел коментира в статия, че е време да се говори с Русия, вместо да се обсъждат отношенията с нея. "Днес пътувам до Москва. За последен път Върховен представител на ЕС посети Русия преди 4 години. Основната цел на моето посещение е да обсъдим проблемите, които предизвикват загриженост, свързани с мястото и ролята на Русия в Европа и нейния по-широк международен ангажимент", заяви тогава дипломатът. След визитата му обаче, нищо не се промени съществено.

Отношенията между ЕС и Русия се влошиха драстично през последното десетилетие и особено след анексирането на Крим и Севастопол през 2014 г.. Международните отношения между тях са белязани от взаимни обвинения и неспираща липса на доверие. Колкото до Китай, външните отношения на Евросъюза с него се изостриха особено силно през последната година, белязана от Covid-пандемията и агресивната политическа риторика от страна на президента Доналд Тръмп. Впрочем, засега по нищо не личи администрацията на Джо Байдън да има желанието да промени нещо. Относно Русия, новият американски президент съвсем очевидно и демонстративно изостри тона.

Основният въпрос днес е какво е онова, което най-много дразни Китай и Русия, когато стане дума за международна политика. И отговорът по-скоро не се крие в икономическите санкции срещу тях. Може би причината е в твърдата вяра в безпогрешността на мнението и оценката на европейските политици спрямо тяхната визия за демокрация.

Вероятно докато това продължава, Русия и Китай ще се сближават все повече - икономически и политически.