Китай ще отпусне 2 млрд. долара на други страни, засегнати от пандемията от коронавирус, посочи президентът на страната Си Дзинпин по време на видеообръщение за началото на 73-тата Световна здравна асамблея на Световната здравна организация, предаде CNBC. Времевият хоризонт ще е две години, а най-облагодетелствани ще са развиващите се страни.

По думите му, ако се открие ваксина срещу коронавируса, тя ще бъде предоставяна като "глобално публично благо", каза още Дзинпин. Болестта започна да се разпространява именно в Китай в края на миналата година и до момента се твърди, че е отнела животите на 315 хил. души по целия свят.

Колко тежък е новият удар на САЩ по Huawei?

Колко тежък е новият удар на САЩ по Huawei?

И какви са възможностите пред компанията

До момента 116 от общо 194-те члена на Световната здравна организация са подкрепили резолюция на Европейския съюз и Австралия, в която се призовава за разследване на произхода на коронавируса. Необходими са две трети от гласовете, за да започне такова, а Китай, не изненадващо, не подкрепя подобен ход.

Същевременно страната започна щедри дарения към Световната здравна организация. След като през април президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи, че страната няма да внесе средства в бюджета на институцията, Китай ѝ обеща 30 млн. долара, след като дари 20 млн. долара месец по-рано.

Тръмп: Китай ще плати репарации от $160 милиарда на САЩ заради коронавируса

Тръмп: Китай ще плати репарации от $160 милиарда на САЩ заради коронавируса

Президентът на САЩ каза по време на пресконференция, че сериозно се разглеждат вариантите как да се случи това

Тръмп също заплаши и Китай с дело за обезщетения заради "китайския вирус", като дори имаше слухове, че САЩ ще отпише част от дълга по държавните си ценни книжа, които са притежавани от втората по големина икономика на света, но той бързо беше опроверган от Белия дом, преди да създаде дългова бомба за него самия.