Новият режим за сигурност на данните дава на Си Дзинпин правомощието да затваря или глобява технологични компании. Това е част от идеята му да засили контрола на данните, съхранявани от компании като Alibaba Group Holding и Tencent Holdings, съобщи Bloomberg.

За онези, които се установи, че боравят неправилно с "държавни данни" могат да бъдат принудени да прекратят дейността си, да им бъдат отнети лицензите за експлоатация или да бъдат глобени с до 1,6 млн. долара, гласи законът, приет преди ден. Той влиза в сила от 1 септември, когато основните решения, свързани със сигурността на данните, вече ще се вземат от властите, занимаващи се с националната сигурност.

Компаниите, от които изтича информация на задграничните правоприлагащи органи без разрешение, могат да получат финансови санкции до 5 млн. юана и бизнесът им може да бъде спрян.

Според експерта в областта на интелектуалната собственост Каролинг Биг компаниите ще трябва да изчакат да им бъдат дадени насоки и технически стандарти за практическите мерки, които трябва да предприемат, за да изпълнят изискванията