Този малък, погален от слънцето и вълните на страната на Бенгалския залив, е старателно игнориран от туристите и въобще от световното внимание. Повечето хора дори не знаят къде се намира. Работата е там, че това е най-бедното и най-гъсто населено "ъгълче" на Азия. Бангладеш е с територия (144 хил. кв.километра) сравнима с България и с население от над 165 милиона души.

Защо Бангладеш има толкова много жители и с какво е известна тази страна?

Снимка 355623

Източник: EPA/БГНЕС

Забравеното кътче на Азия

Република Бангладеш е южноазиатска държава, по суша е почти напълно заобиколена от границите с Индия. Подобно на много други страни в региона, територията е била в миналото е била част от Британската империя, а след разпадането на колониалната система е изоставена на милостта на съдбата.

През 1947 г. Бенгалският регион е разделен между Пакистан и Индия. Пакистанската част обаче веднага се включи в сепаратистката борба. Факт е, че Бангладеш е единствената мононационална държава в региона. 98% от населението са бенгалци, които говорят един и същ език и изповядват една и съща вяра.

Така че Бангладеш веднага поиска да се оттегли от Пакистан, борба, която приключи през 1971 г. с независимост. В региона обаче не стана по-спокойно, етническото единство не помогна. От тогава и досега бангладешките партии са се вкопчили в съперничество за власт.

До 1982 г. републиката преживя 2 държавни преврата, през 2000-те години влезе в кратка война с Индия, а днес се бори с вътрешния тероризъм.

Бангладеш остава политически нестабилен. Двете доминиращи сили - социалистическата "Авами лига" и ислямската "Национална партия", имат различни възгледи за живота и бъдещето. И двете движения имат младежки бойни организации и от време на време премерват силата си.

Снимка 296039

Източник: iStock

Защо има толкова много хора в Бангладеш?

Републиката е призната за една от най-бедните страни в Азия и даже в света, държава където 60% от населението е под прага на бедността. Има висока престъпност, слаба социална подкрепа, неясни идеи за канализацията.

Степента на грамотност и образованост в страната е 74,7%, обществено здравно осигуряване липсва. Има 3 болнични легла на 10 000 души и само 1 квалифициран лекар на 2000 жители.

На пръв поглед изглежда, че в Бангладеш няма нищо, което би могло да допринесе за нарастването на населението. Нищо друго освен ориз. Републиката е в топ 5 на страните по производство на тази култура. Местният климат позволява да се получава реколта няколко пъти годишно.

Приблизително 80% от площта на страната представлява плодородна алувиална низина, част от по-голямата Бенгалска равнина. Около 10% от територията е под 1 m надморска височина. От 70-те години с техническата и финансова помощ на Нидерландия в югоизточната част на Бангладеш се изграждат съоръжения за отвоюване на нови земи от морето, като към 2010 година около 11 хиляди хектара такива земи се обработват от 21 хиляди семейства.

Столицата на Бангладеш вече разполага с първото си метро

Един от най-населените градове в света вече разполага с първото си метро

Задръстванията губят около 3,2 милиона работни часа всеки ден и струват на икономиката милиарди долари всяка година

Струва си да се отбележи, че самото селско стопанство е в основата на икономиката на страната. В него участват повече от 60% от населението. Бангладеш е сред най-големите световни производители на ориз (4-то място в света), картофи (11-о място), манго (9-о място), ананаси (16-о място), тропически плодове (5-о място).

Второто най-важно перо на националната икономика е текстилната промишленост. По този начин тази индустрия гарантира трудовата заетост на жените. Днес в страната живеят около 166 милиона души, които създават брутен вътрешен продукт по около 2 500 долара годишно на човек от населението.

Трябва да се отбележи, че въпреки ниските заплати, Бангладеш има достатъчно ниско равнището на безработица - около 5,4%. Заетостта, две трети от която и в селското стопанство, и високата хранителна стойност на ориза осигуряват постоянен, наблюдаван през историята, растеж на населението.

И поради бедността и силното влияние на традициите, републиката не е направила демографския преход, присъщ на повечето страни по света - "раждаме по-малко, грижим се по-дълго".

Снимка 301028

Източник: iStock

Земя на надеждата

В Бангладеш туризмът не се развива. Няма подходяща инфраструктура, висококачествени услуги и с неочаквано високи цени за добрите жилища. До известна степен самите държавни органи провеждат политика на затворени граници, като предоставят доста неприятелски условия за получаване на виза или разрешение за пребиваване.

Бангладеш иска да купува петрол от Русия

Бангладеш иска да купува петрол от Русия

В страната започнаха протести заради скъпите горива

Но републиката все още има всичко пред себе си. Бенгалците са много позитивни и трудолюбиви хора, които са оптимисти за бъдещето. Икономиката на страната расте бързо - с 6-7% годишно. А през последните 10 години БВП на глава от населението е нараснал 4 пъти, изпреварвайки и Индия, и Пакистан! Тя все още е бедна страна, но бързо се измъква от бедността.

Бангладеш се превръща в любимо място за инвестиции: чуждестранни компании - предимно текстилни компании - идват тук за евтини работници. Различни оценки поставят страната на 3-то или 4-то място в света по износ на облекло през последното десетилетие.

Държавата е богата на природни ресурси, има благоприятно географско положение. Според местните жители единственото нещо, което липсва на Бангладеш, е единство на властта и политическа стабилност.

Може ли да се очаква Бангладеш да изпревари съседите си и да се превърне в нов магнит за инвестиции, в нов азиатски икономически тигър? Само бъдещето може да отговори на този въпрос.