В края на миналата седмица американският министър на енергетиката Рик Пери коментира пред Комисията по въоръжените сили в Сената, че засилването на енергийните доставки на Щатите в Източна Европа би бил един от най-ефективните начини за ограничаване на влиянието на Русия на Стария континент. Това посочва в своя статия енергийният анализатор Тим Дайс, публикувана на специализирания сайт Oil Price.

"Политиката на засилване на енергийните доставки за Източна Европа, където сме партньори със страните, ще бъде едно от най-мощните послания за Русия", е заявил още Пери.

Авторът Тим Дайс пише още, че в т.нар. Закон за оторизиране на националната отбрана се посочва, че усилията на САЩ трябва да бъдат насочени към енергийната индустрия в Европа, като се казва, че Москва използва доставките на природен газ като "оръжие за принуда, сплашване и влияние" върху страните от региона.

Най-старият купувач на руски газ се отказва от него

Най-старият купувач на руски газ се отказва от него

Страната купува синьо гориво от Москва от 1944-а насам

"Думите на Пери може да не бъдат приети така добре в Европа, както на него би му се искало. Въпреки че членките на ЕС, включително Германия, се опитват да се откъснат от руското влияние и предприемат геополитически маневри, много от тях все още са предпазливи по отношение на американските мотиви за внос на втечнен природен газ на европейските пазари", смята Дайс.

Експертът казва още, че ограничаването на руското присъствие на европейския газов пазар не би било лесна задача дори за САЩ, за които се очаква да станат третият най-голям износител на втечнено синьо гориво след Катар и Австралия.

Анализаторът обръща внимание на това, че през изминалата година руските доставки на природен газ да нараснали с 8,1% до рекордните 193,3 милиарда кубични метра въпреки по-голямата конкуренция от страна на други доставчици.

Кой е застрашен най-много, ако Русия спре доставките на газ?

Кой е застрашен най-много, ако Русия спре доставките на газ?

Новият спор между Москва и Киев притеснява Европейския съюз

В допълнение се посочва, че енергийният гигант "Газпром" доставя близо 40% от синьото гориво на Стария континент. Въпреки това обаче през последните години компанията е принудена да намали цените, за да запази пазарния си дял на фона на повече доставки от страна на САЩ, Катар и други държави.

Към това Дайс добавя още, че газопроводът "Северен поток 2" трябва да бъде завършен през следващата година. "Той допълнително ще подсигури присъствието на Русия на европейския газов пазар, а за САЩ ще бъде по-трудно да намали съпътстващото геополитическо влияние", смята той.