Краят на споразумението от Шенген и възстановяването на националните граници в ЕС би струвало около 20 милиарда евро като първоначална еднократна стойност. Към тази сума следва да се добавят допълнителни разходи от два до четири милиарда евро годишно, се посочва в доклад, представен от Европейския парламент, съобщи БНТ.

В доклада се уточнява, че посочените суми се равняват на 0,02-0,03 на сто от БВП на държавите от пространството без гранични проверки. Отчита се, че действителните загуби от връщането на границите е почти невъзможно да бъдат изчислени, както и че статистиката досега не показва повишаване на престъпността заради отпадналите граничните проверки. Отбелязва се, че посочените цени включват физическото възстановяване на границите, административните разходи покрай връщането на проверките, както и загубите за пътуващите и търговците.

Проучването е осъществено от изследователски институт с нестопанска цел. Данните са представени от ЕП на фона на очакваното в близките дни решение дали ще бъдат продължени временните гранични проверки, въведени от Германия, Австрия, Швеция, Дания и Норвегия. Прогнозите са поне Дания и Германия да поискат проверките да продължат.

Шенгенското споразумение дава възможност за възстановяване на контрола по вътрешните граници в ЕС в случаи на извънредни обстоятелства. Държавите, които върнаха временно границите, се обосноваха с миграционния наплив. По официални данни за миналата година в ЕС са пристигнали 1,2 милиона мигранти.