Норвегия не е част от Европейския съюз, но сделката на Великобритания с Брюксел за специалния статут на кралството отвори възможност, която Осло възнамерява да използва.

Някои норвежки юристи искат страната им да сключи сделка с ЕС, подобна на тази на британския премиер Дейвид Камерън. Норвегия не е част от съюза, но е привела 75% от своето законодателство към нормите на европейското, за да има достъп до общия европейски пазар. Сега някои от тези закони могат да се променят, разказва Bloomberg.

„Благодарение на споразумението на Великобритания с ЕС, сега ние можем да решим някои от нашите въпроси”, коментира Арве Камбе, юрист от управляващата консервативна партия. „Искаме същите възможности свързани с пазара на труда, каквито Великобритания има”, казва той.

Едно от тях са социалните помощи, които страната плаща на чужденците. По официални данни годишно 223 милиона крони (26 милиона долара) отиват затова. Според Камбе проблемът не е толкова в сумата, колкото в това, че помощите биват изпратени обратно в родните държави на емигрантите като Полша, България и други с по-нисък стандарт на живот.

Друг проблем за норвежците са разходите за достъп до вътрешния европейски пазар.  По данни на норвежкото Министерство на външните работи страната плаща около 860 милиона евро годишно за програми, свързани с намаляването на икономическите различия в съюза.

„Повече от 20 години споразумението задълбочи и разшири сътрудничеството между ЕС и Норвегия”, коментира министър Елизабет Аспакер. „То е от взаимна полза и функционира добре”, добавя тя.

Не така обаче мисли Лив Сигне Наварсете, юрист от антиевропейската центристка партия, която се присъединява към идеите на Камбе. Според нея Осло твърде често се оставя да бъде повлиян от решенията в Брюксел.

Според нея водещите политически партии „са приели всичко от Брюксел, дори когато не е трябвало”.