Търговските практики на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, упражняващи натиск върху Китай, е сред най-сериозните източници на несигурност и риск за възстановяването на глобалната икономика. Това се посочва в документ, издаден от китайските власти в понеделник. В над 70 страници в него се разглеждат факти, свързани с икономическите и търговските отношения на САЩ и Китай.

С фокуса върху "Америка на първо място" новата администрация на САЩ налага "икономическа хегемония", пренебрегвайки ангажиментите си, свързани със спазването на правилата на международната търговия, се казва в документа.

"Това не само подкопава интересите на Китай и на други страни, но също така застрашава международната репутация на самите САЩ. И най-вече разклаща основите на глобалния международен търговски режим, което в крайна сметка ще навреди на дългосрочните интереси на Щатите", се допълва в него.

"Китай не иска търговска война, но не се страхува от такава и ще влезе в битка, ако е необходимо", се твърди в документа.

В допълнение се казва, че страната има "устойчива икономика, огромен пазар, както и трудолюбив и обединен народ". "Ние също така имаме подкрепата на всички страни в света, които отхвърлят протекционизма, едностранчивостта и хегемонията", се посочва.

Пекин обвинява правителството в САЩ за предприетите търговски мерки, "подкопали" международния икономически ред, "причинили щети" на търговските отношения между двете най-големи икономики, както и на тези в останалите държави по света. "Това се превърна в най-сериозният източник на несигурност и риск за възстановяването на глобалната икономика", се казва още в документа.

Той се появи в отговор на ескалацията на конфликта между Пекин и Вашингтон. В понеделник администрацията на президента Доналд Тръмп обяви допълнителни мита върху китайски внос за 200 милиарда долара. В отговор Китай наложи такива на експорт от Щатите за 60 милиарда долара.