Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, нарастващата увереност на Китай и отслабналите позиции на германския канцлер Ангела Меркел ще направят 2017 година най-несигурната в политическо отношение от Втората световна война насам.

Това смятат от експертите от консултантската компания, специализирана в рисковете в политическата сфера, Eurasia Group.

"През 2017 година влизаме в период на геополитическа рецесия", посочват от базираната в Ню Йорк фирма, цитирани от Bloomberg.

Експертите предупреждават, че стабилността през следващите 12 месеца може да бъде заплашена от изхода от изборите в Германия, Франция и Холандия, както и от излизането на Великобритания от Европейския съюз. В това число влизат още притесненията за развиващите се пазари, като Бразилия, и бежанската криза, която все още е на дневен ред.

"Геополитическата обстановка може да бъде много по-лоша от тази, която сме виждали през последните десетилетия. Все пак инвестициите в Щатите ще растат, а доларът ще затвърждава позициите си", коментира президентът на Eurasia Group Иън Бремър.

Правителството в Китай ще бъде по-готово от всякога бързо да отговори на външнополитическите предизвикателства и най-вече на свързаните с отношенията с Щатите. От Пекин ще реагират бурно на всякакви индикации за икономически риск отвън.

"Това от своя страна може да доведе до "надуването" на нови икономически балони и налагането на капиталов контрол", посочват от компанията.

По време на предизборната си кампания през тази година Ангела Меркел ще се сблъска освен със сериозни вътрешни критики и с проблеми отвън. Това включва преговорите за "Брекзит", дълговата криза в Гърция и изострянето на отношенията между ЕС и Турция, което може да доведе до нарушаване на споразумението за бежанския поток.

Според Eurasia Group сред другите основни рискове ще бъдат дефицитът на икономически реформи във водещите икономики, "ловът на вещици" в Турция срещу представители на опозицията, както и ядрената програма на Северна Корея.

Експертите виждат като най-голям политически риск за Европа е спечелването на президентските избори във Франция от лидера на Националния фронт Марин Льо Пен.