От години реалният обем на запасите от петрол и на производството на суровината в Саудитска Арабия подлежат на много дебати. Според бившият трейдър и финансов журналист Саймън Уаткинс те са силно преувеличени, като по неговите думи има много ясна причина за това.

Той казва, че единственият източник на политическа и икономическа мощ за кралството започва и приключва с петрола. И колкото по-високи са представяните числа, толкова повече сила в ръцете на Рияд означава това.

"Повечето от това, което Саудитска Арабия казва за петролните си резерви, настоящото си производство и бъдещото такова е преувеличено", твърди експертът, който нарича представяните от страната данни като "почти пълна измислица".

Саудитска Арабия иска да продаде още 1% от Aramco. И сделката може да е за $19 милиарда

1% от една от най-скъпите компании в света, който струва $19 милиарда: Рияд продава дял в Saudi Aramco

Транзакцията се очаква в следващите две години, а купувачът все още не е ясен

Уаткинс се връща към 1990 година, като посочва, че тогава Рияд значително увеличава заявения обем на запасите си от суров петрол от 170 милиарда барела до 257 милиарда барела, без преди това да е обявила нови залежи. Последното "увеличение" поставя обемът на резервите на Саудитска Арабия до 268 милиарда барела.

"През същия период страната е добивала средно по 8,162 милиона барела дневно. Като вземем само 30-годишния период от 1990 до 2020 година, това означава, че Саудитска Арабия е използвала около 2,98 милиарда барела петрол годишно, което прави 89,4 милиарда барела за трите десетилетия. Това означава, че днес запасите на страната са около 81 милиарда барела, което я поставя на осмо място в света по обем на резервите", изчислява Саймън Уаткинс.

"Същевременно заради изключително щастливия и също толкова мистериозен ръст на обема на резервите, обявен от самата Саудитска Арабия от 1990 година, но непотвърден от независим източник, страната е успяла по някакъв начин да добие 89,4 милиарда барела петрол, но в същото време да увеличи резервите си с над 87 милиарда барела", допълва той.

Печалбата на петролния гигант Saudi Aramco се увеличи с 30%

Печалбата на петролния гигант Saudi Aramco се увеличи с 30%

Тримесечният финансов резултат на компанията надхвърли очакванията