Руският президент Владимир Путин призова евреите, които живеят в Европа, да емигрират в Русия. Като предпоставка за това той посочи, че антисемитистките настроения на Стария континент са достигнали най-високата си точка от Втората световна война до сега.

По време на среща с Европейския еврейски конгрес в Кремъл държавният глава заяви, че дискриминацията е нараснала сериозно в сравнение с последните 70 години.

„Положението на евреите в Европа днес е най-лошото от края на Втората световна война. Те са обзети от страх и има реална причина за ново голямо преселение”, коментира от своя страна президентът на конгреса Вячеслав Моше Кантор, цитиран от „Русия днес”.

Като причина за това той посочи зачестилите атаки на ислямски екстремисти на територията на Стария континент, както и налагането на все повече крайнодесни партии в страните от ЕС.

„Емигрантската вълна от Франция, която до скоро се смяташе за спокойна държава, е по-голяма от тази в Украйна. Защо евреите бягат от Европа”, пита Кантор и отговаря: „Те бягат не само заради терористичните атаки срещу нашите общности в Тулуза, Брюксел, Париж, Копенхаген и Марсилия, но и заради страха да излизат по европейските улици”.

От своя страна Владимир Путин заяви, че евреите „трябва да се върнат в Русия”. По неговите думи по време на Съветския съюз те са напуснали страната, но сега е време да се завърнат в нея.