Русия планира да изхарчи десетки милиарди долари от фонда за "черни дни" в опит да съживи икономическия растеж. Стои обаче въпросът дали това решение няма да подкопае имиджа на страната, свързан със строгата ѝ бюджетна политика.

"Това е нов удар върху доверието", смята Наталия Орлова, която е анализатор в Alpha Bank в Москва.

"Надеждата беше, че бюджетната система работи добре и ще продължи по същия начин", допълва тя, визирайки механизмът, помогнал на Русия да натрупа значителни резерви.

Въпросният фонд беше създаден преди години с цел да подкрепи правителството при нов срив на цените на петрола или при налагане на по-сериозни икономически санкции на Москва, пише Bloomberg.

С растежът и доходите в застой подкрепата за президента Владимир Путин намалява, а Кремъл е принуден да търси възможности да повиши стандарта на живот на руснаците.

Според някои експерти Москва ще похарчи около 55 милиарда долара от него през следващата година. Това ще разруши стриктното правило на икономии, към което страната се придържаше през последните години.

Русия започна да трупа резерви във фонда в началото на 2017 година, като правителството спестява всички приходи от петрол при цени над 40 долара за барел.

"Настоящата фискална рамка изисква от Кремъл да спестява тези приходи от петрол и да ги инвестира в чужбина", обяснява Карън Вартапетов, който е анализатор в S&P Global Ratings в Лондон.

В момента във фонда има едва 59 милиарда долара, но според изчисленията на ING Group в Москва те могат да достигнат 200 милиарда долара до края на следващата година.