От 2023 г. насам 15 стратегически предприятия от военно-промишления комплекс на Русия на обща стойност над 333 милиарда рубли (3.59 милиарда долара) отново са станали държавна собственост чрез съдебни процедури. Това съобщи главният прокурор на Руската федерация Игор Краснов в интервю за "Комерсант".

Главният прокурор коментира, че жители на неприятелски страни, получили собственост върху предприятията, са провеждали последователна политика за тяхното ликвидиране и увреждане на отбранителната способност на Русия и са прехвърляли всички печалби в чужбина.

През 2024 г. съдът уважи няколко иска от Генералната прокуратура за национализация на компании, например Челябинския електрометалургичен завод и дилъра на автомобили Rolf.

Мозъчен тръст: Путин се готви да принуди богатия елит на Русия да финансира бъдещ конфликт с НАТО

Мозъчен тръст: Путин се готви да принуди богатия елит на Русия да финансира бъдещ конфликт с НАТО

Русия разширява военното си присъствие в северозападната част на страната, според анализаторите

Бившите собственици на три завода от групата Челябинския електрометалургичен завод, съпрузите Антипови, подадоха жалба, след като съдът им отне предприятията и ги даде на държавата. Това поиска Генералната прокуратура на Русия, която твърди, че приватизацията е била незаконна, а самите заводи са "попаднали под контрола" на недружелюбни страни заради сътрудничество с чуждестранен търговец. От холдинга отговориха на това, че всички заводи в страната са приватизирани по една и съща схема и без сътрудничество с чужденци бизнесът е невъзможен.

През февруари тази година Държавното предприятие поиска и преразглеждане на приватизацията на Ивановския завод за тежко машиностроене от 90-те години.

След като започна да бутилира текила, Русия стартира производство на кубински ром

След като започна да бутилира текила, Русия стартира производство на кубински ром

Бутилирането, ще се извършват в завода "Лоза"