Руският президент Владимир Путин представи обширна програма от мерки в подкрепа на демографията и семействата с деца по време на изказването си пред Федералното събрание в сряда.

Експертите се съмняват, че това ще помогне за повишаване на раждаемостта, но тези мерки ще подкрепят бедните семейства, коментира статия от руската секция на ВВС.

"Съдбата на Русия, нейната историческа перспектива, зависи от това колко от нас ще има", каза президентът в началото на своето послание.

След това той обяви набор от мерки, които трябва да помогнат за справяне с бедността и да подобрят демографската ситуация в страната.

Путин обеща икономически пробив. Руснаците все още чакат

Путин обеща икономически пробив. Руснаците все още чакат

Икономическите новини от страната остават лоши

Новите мерки, изброени от Путин, изглеждат така:

  • Месечни плащания за деца на възраст от три до седем години включително за семейства, чийто доход не надвишавамесечният жизнен минимум. На първия етап плащанията ще възлизат на 5,5 хиляди рубли, а след това те могат да нараснат до 11 хиляди рубли на месец.
  • Удължаване на програмата за т.нар. "майчински капитал" до края на 2026 г., както и продължаване на програмата за раждане на първо дете. Семействата при раждането на първото си дете ще получат от държавата 466,6 хиляди рубли.
  • Обемите на майчинския капитал ще се увеличават. При раждането на второто дете семейството ще получи допълнителни 150 хиляди рубли. Ако семейството вече има две деца, тогава общият обем на финансовия стимул е ще бъде 616,6 хиляди рубли.

(Валутен курс за днес: 1 долар = 61,43 рубли, 1 евро = 68, 37, бел.ред.)

Путин говори и за някои от социалните мерки, които бяха обявени по-рано. По-конкретно, той каза, че преференциалната ипотечна ставка от 6% за семейства с три или повече деца се удължава за целия срок на кредита. Съответното правителствено постановление бе прието в края на март 2019 г. Преди това преференциалната ставка за многодетни семейства беше определена за период от три до осем години.

Путин обяви, че държавата ще предостави горещи ястия на учениците от началните класове безплатно. Според него те ще се хранят безплатно от 1 септември 2020 г. в училища, които са технически готови за това. Законопроектът за осигуряване на начални ученици с топла храна в края на октомври 2019 г. беше приет на първо четене в Държавната дума.

Всички тези мерки, според плана на президента, трябва да помогнат за увеличаване на раждаемостта от сегашните 1,5 на хиляда души население на 1,7 промила до 2024 г. Той смята, че сегашната раждаемост е ниска за страна като Русия.

Тези мерки ще струват стотици милиарди рубли годишно в бюджета. В същото време демографите, интервюирани от руската служба на BBC, се съмняват, че ще повишат раждаемостта.

Путин дава $8.6 милиарда на руснаците, за да раждат повече

Путин дава $8.6 милиарда на руснаците, за да раждат повече

Президентът развързва кесията преди изборите

Ще има ли повече родени деца?

Демографите, интервюирани от Би Би Си, са скептични към мерките, които Путин е изброил.

Малко вероятно е те да повлияят сериозно на раждаемостта, каза Анатолий Вишневски, директор на Института за демография към Висшето училище по икономика. Според Вишневски парите не влияят особено на желанието да се роди второ дете. Той приписва това на промяна в отношението към децата.

"Сега родителите треперят над детето си, както никога досега в историята. Никога не е имало такава инвестиция от семейството на финанси и време в детето, както сега. И поради любов родителите не искат да раждат повече деца - за да инвестират повече в едното", смята експертът.

"Това, което Путин обяви, е добър стимул за младите семейства да родят едно дете. Но не повече", каза Евгений Яковлев от Руското икономическо училище.

Точно сега раждаемостта, казва той, намалява поради факта, че младите семейства се колебаят да раждат първото си дете заради тежкото финансово положение. Мерките, предложени от Путин, ще помогнат частично да се реши този проблем .

Яковлев очаква броят на първородните да нарасне през следващите години. Той обаче се опасява, че ще има по-малко втори деца, тъй като стимулът от 150 хиляди рубли не е достатъчно голям.

Приблизително същото се случи и с предишната програма за майчински капитал, която започна да действа през 2007 г. и се отнасяше само до раждането на втори деца. Това доведе до рязко увеличаване на раждаемостта, но след това ефектът започна да избледнява, тъй като програмата не засяга първородните деца.

"Ако ме питаха, щях да направя по друг начин: щях да гарантирам увеличен капитал до 600 хиляди рубли само при раждането на второто дете", смята той.

Вишневски смята, че дори една цел от 1,7 промила по отношение на раждаемостта е доста ниска. Това ниво не е достатъчно за възпроизводството на населението.

Заплатата, която би направила руснаците щастливи

Заплатата, която би направила руснаците щастливи

Средният руснак мечтае да получава 161 хиляди рубли - 4 472 лева

Бедните семейства ще спечелят

"Русия има много ясна структура на бедността: повечето от бедните са семейства с деца", обяснява Наталия Зубаревич, професор в Московския държавен университет. Тя вярва, че всички мерки, които Путин изброи, ще помогнат в борбата с бедността.

Същото мнение споделя и демографът Вишневски: "Това ще помогне за намаляване на бедността и изравняване на доходите на семействата с деца"

В навечерието на съобщението ръководителят на Сметната палата Алексей Кудрин също говори за подобни мерки. Според него целевите субсидии за семейства с доходи под нивото на издръжка са подходящи за борба с бедността.

"Помощта за деца ще бъде полезна, защото в момента в много региони тя е абсолютно минимална", каза Олег Шибанов, професор от Руското икономическо училище.

В допълнение към подкрепата на семействата с ниски доходи, експертите казват, че за намаляване на бедността в Русия е необходим икономически растеж, който ще подкрепи доходите от средната класа.

"Най-добрият начин за борба с бедността е увеличаването на средната класа" е отглеждането на средната класа", заяви Татяна Малева, директор на Института за социален анализ и прогнозиране, Гайдаровския форум р в сряда.

Според нея, ако доходите от средната класа и икономиката растат, необходимостта от социални програми ще намалее.

Путин определи главните приоритети на руската икономика

Путин определи главните приоритети на руската икономика

Президентът описа и новите мерки за подкрепа на семействата и децата

Икономическият растеж може да се ускори

Министерството на икономическото развитие смята, че новите социални мерки ще помогнат за ускоряване на икономическия растеж.

Министерството е уверено, че благодарение на тези мерки растежът на реалния разполагаем доход ще се ускори с около 1 процентен пункт, сочат материалите на ведомството.

20% от най-бедните домакинства също ще спечелят: растежът на доходите им през втората половина на годината ще се ускори средно с 10 процентни пункта. Това ще доведе до леко намаляване на бедността.

Социалната подкрепа и данъчните стимули за инвестиране на компании в крайна сметка ще ускорят растежа на БВП на Русия.

В резултат на това руската икономика ще може да преодолее "капана на слабото търсене" - и благодарение на увеличеното търсене, съвкупното увеличение на растежа на БВП ще бъде 0,3 процентни пункта "спрямо траекторията без обявени мерки", прогнозира министерството. По-рано то прогнозира ръст от 1,7% през 2020 г. - оказва се, че благодарение на измененията той може да достигне 2%.

Макро анализаторът на Райфайзенбанк Станислав Мурашов смята, че мерките на Путин са популистки. Според икономиста няма да има ефект за икономиката за тях, защото мерките се финансират с данъци и се оказват просто преразпределението на средствата.

"Мерките не решават основния проблем на потребителския сегмент - голямото дългово натоварване на населението, казва Мурашов. Те не помагат на хората да изплатят дълговете си и не подобряват бъдещите им перспективи за растеж на заплатите."

Малко пари за бюджета

Според прогнозите на Министерството на икономическото развитие, трите ключови мерки, обявени в посланието на президента - помощи за семейства с ниски доходи с деца, разширяване на програмата за майчински капитал и намаляване на данъка върху доходите на инвестиционните компании - ще струват на бюджета 300 милиарда рубли през 2020 г., а през следващата година - 600 милиарда рубли годишно.

Финансовият министър Антон Силуанов заяви, че разходите за нови мерки ще възлизат на 400-450 милиарда рубли.

Според главния икономист на Алфа Банка Наталия Орлова, това не са много големи пари в сравнение с обсъжданата мярка за премахване на данъка върху доходите на бедните, която беше оценена на 1 трилион рубли.

"Структурно ми се струва, че добра мярка е подкрепата за семействата с деца", каза икономистът.

Олег Шибанов отбелязва, че парите могат да се получат чрез повишаване ефективността на разходите, но ако е необходимо, можете да се използвате излишъците, които са в диапазона на 3 трилиона рубли годишно през последните няколко години.