Швейцарското правителство заяви, че ще ограничи броя на британците, които могат да влязат в страната, за да живеят и работят, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение на 29 март, съобщава Swiss info. Британците ще бъдат третирани като всички останали граждани извън ЕС.

Федералният съвет (изпълнителния орган) заяви в сряда, че не повече от 3 500 британци ще получат разрешение да работят в Швейцария, ако се случи Брекзит без сделка.

Правителството заяви в съобщение за пресата, че Споразумението за свободно движение на хора между Швейцария и Великобритания вече няма да се прилага от 30 март. Британски граждани, влизащи за първи път в Швейцария, ще получат същите права като другите граждани на страни не-членки на ЕС, които се сблъскват със сходни квоти по националност.

Лимитът е определена за периода от 30 март до 31 декември и се състои от 2 100 разрешителни за пребиваване и 1 400 разрешителни за краткосрочно пребиваване.

Квотите не се отнасят за приблизително 42 000 британци, които вече живеят в Швейцария, според швейцарската информационна агенция.

Правителството заявява, че решението се основава на швейцарските икономически и местни интереси в случай на рязка промяна в статута на британските граждани и потенциална "нежелана" конкуренция за работни места между британски граждани и други граждани на трети страни.

Това е част от швейцарската стратегия "Mind the Gap" (имай предвид празнината), предназначена да въведе мерки за адаптиране към Брекзит без сделка.