Милиардерът инвеститор Рей Далио току-що публикува първата си детска книга. Приказката за лека нощ ще вдъхнови ново поколение предприемачи и лидери, надява се той. Друга история обаче го държи буден през нощта, пише The Guardian.

През последните години пазарите растат, бизнесът не може да намери служители, инфлацията под контрол. Но все пак: "Периодът е много подобен на 30-те години на миналия век", смята той, или както бе наречен периодът: Голямата депресия.

Далио, основател на инвестиционната компания Bridgewater Associates - един от най-големите хедж фондове в света - е сред шепата ултрабогаташи, които публично изразяват притесненията си за системата, която е създала тяхното богатство.

"Светът е полудял и системата е счупена", написа той в серия постове в социалните мрежи по проблемите, които той вижда в съвременната икономика.

Кристалина Георгиева: Съществуват рискове за нова Голяма депресия

Кристалина Георгиева: Съществуват рискове за нова Голяма депресия

Финансовият свят е твърде нестабилен, каза директорът на Международния валутен фонд

Пропастта между най-богатите и най-бедните е нараснала твърде много, а за повечето хора реалните доходи не са растяли от десетилетия. Образованието, здравеопазването, данъчната система и политиката създават ситуация, която е "екзистенциален риск" за САЩ и останалата част от света. Думите са тежък удар срещу статуквото, не само защото идват от човек, който се е възползвал толкова много от него.

Макар че на повърхността числата показват добра ситуация за световната икономика. Национализмът обаче завладява света, а политическият ред се променя. Както Ерик Хофер посочва в книгата си The True Believer, книгата му за масовите движения, френската и руската революции не са идвали в тежки икономически и социални ситуации, а във времена, в които жизнените условия са се подобрявали.

Далио се надява, че отчасти поне, последната му книга ще помогне на хората на индивидуално ниво да разрешат дилемите, пред които са изправени. Тя е илюстрирана версия на популярната му Principles for Success, в която Далио разказва за уроците на живота, които той е получил и които са му помогнали да се превърне в милиардер и да води успешен живот.

Инвеститорът посочва, че системата, в която е израснал, се различава драстично от тази днес. Роденият през 1949 г. син на джаз музикант, той живее във време на добри обществени училища и "пазар на труда, който предлагаше равни възможности".

Милиардерът започва да търгува на 12-годишна възраст и основава Bridgewater през 1981 г. През 2005 г. компанията става най-големият хедж фонд в света. Далио създаде състояние за инвеститорите, като успешно предвиди последната рецесия.

Сега той казва, че капитализмът е "счупен". Неуморното преследване на печалби, което загърбва хората, създава проблем, който може да свали цялата система. "Всички системи трябва да еволюират. Ние трябва да еволюираме".

Мрачна прогноза: Чака ли ни повторение на Дългата депресия?

Мрачна прогноза: Чака ли ни повторение на Дългата депресия?

"Първата международна криза" вкарва света в 20-годишен рецесионен период