Властите в Турция дадоха зелена светлина суверенният фонд на страната да може да финансира или да придобива части от частни компании като част от серия икономически мерки, които трябва да помогнат на страната да премине по-лесно през кризата, предизвикана от пандемията.

Парламентът в южната ни съседка гласува в четвъртък за това фондът, известен като TVF, да инжектира директно пари или да придобива контролни дялове в стратегически важни за икономиката дружества, пише Bloomberg. Тази възможност беше част от предлагани законодателни промени.

Вирусът и политическите маневри на Ердоган свалят Турция на колене

Вирусът и политическите маневри на Ердоган свалят Турция на колене

Южната ни съседка може да изпадне в дългова криза, но президентът отказва помощ

Приетите законодателни промени ще развържат ръцете на Анкара да овладее контрола над голяма част от икономиката, а като мотив за тези действия да се използва кризата с коронавируса. Това означава, че редица нефинансови компании ще могат да попаднат под управлението на държавата през следващите години.

С промените държавата освободи фонда, който според данни към 2017 година управлява активи за 40 милиарда долара, от редица разпоредби, които регулираха инвестициите му в частния сектор.

Сред останалите мерки, гласувани от турския парламент на днешното заседание, са още налагане на ограничения за разпределение на печалбата, отлагане на плащанията за комунални услуги за фирми, спрели дейността си, както и за домакинства, отлагане на планирани стачки и други.