930 евро средна заплата през 2024 г., 1025 - през 2025 г. и 1124 - през 2026 г. обещава сръбският президент Александър Вучич. По случай годишнината от преизбирането си, той даде пространно интервю пред държавната телевизия РТС и от него станаха ясни някои от главните икономически цели, които си е поставил по време на втория мандат.

Вучич обяви, че стандартът на живот на гражданите се е увеличил значително, но те никога нямало да си го признаят. В момента средната заплата в страната е около 840 евро.

Глад за шофьори в Сърбия: Дават по 6000 лева заплата

Глад за шофьори в Сърбия: Дават по 6000 лева заплата

Бизнесът в страната има нужда от хиляди професионални водачи

Кой ще работи за тези заплати: Александър Вучич се похвали, че има рекорден брой граждани на трети страни, които желаят да живеят и работят в Сърбия. По думите му сред тях преобладава една група - млади и добре образовани руснаци.

През март общо 10 000 души са поискали да живеят в западната ни съседка, а 5000 - да работят.

Според Вучич младите руснаци носят със себе си високи технологии и с тяхна помощ скоро Белград ще стане първата европейска столица, в която автономни роботи разнасят стоки.

Грузия, която посрещна 100 000 руснаци от старта на войната и икономиката й процъфтява

Източноевропейската страна, която посрещна 100 000 руснаци от старта на войната и икономиката й процъфтява

Над 45 000 руски граждани са открили нови сметки в банките там

Повече пари и за пенсионерите: Средният размер на пенсията в Сърбия в момента е 323 евро, като до края на годината трябва да стане 387 евро, а в края на 2025 г. да достига 450 евро, стана ясно от думите на сръбския президент.

Той отбеляза, че парите за възрастните хора се увеличават с по-висок темп от инфлацията.

Как е при нас: Обърнати в единната валута, средната брутна заплата в България в края на 2022 г. е била 997 евро, а средната пенсия - 371 евро.

България или Сърбия: В коя държава средните заплати са по-високи?

България или Сърбия: В коя държава средните заплати са по-високи?

През декември 2022 г. месечните възнаграждения в двете държави почти се изравниха

Контекст: Александър Вучич е под сериозен натиск да покаже високи резултати. Критикуван заради преплитане на политически и бизнес интереси и заради авторитарен стил на управление, сръбският президент беше изправен пред вълна на протести и гражданско недоволство, която все пак не го спря да се пребори за втори мандат на поста.

Сърбия купува бойни дронове от ОАЕ, показа и свои

Сърбия купува бойни дронове от ОАЕ, показа и свои

Западната ни съседка ще инвестира допълнителни 700 млн. евро в армията и военната си индустрия

В същото време, геополитическата ситуация на страната е сложна. Преди войната в Украйна, Белград беше най-верният европейски съюзник на Москва, но сега Вучич търси по-балансиран подход. Страната има все по-силни връзки с Китай, наблюдава се и сближаване с Близкия Изток, а през вчерашния ден президентът обяви и че западната ни съседка ще разшири значително дипломатическото си присъствие в Африка.