Между 20 и 25% от сделките за имоти или иначе казано ¼ от покупките на жилища у нас са с цел инвестиция. Причина за сериозния интерес в тази посока е по-високата доходност при отдаване под наем.

Това коментира експертът Калоян Богданов, който е маркетинг мениджър в AGCapital, в интервю за Bloomberg TV. По неговите думи именно раздвижването в този сегмент е сред фундаменталните фактори, дали тласък на пазара на имоти у нас през последните месеци.

Успоредно с това в сектора се наблюдава по-голяма активност при строителството и конкретно при сградното строителство, като то представлява малко над половината от общия пазар, изчислява управителят на "Кофас" за България Милена Виденова.

Инвеститор: Сделките с частни имоти в България са достигнали €500 милиона през 2016-а

Инвеститор: Сделките с частни имоти в България са достигнали €500 милиона през 2016-а

Очакванията за 2017-а са още по-големи

По нейните думи цялата индустрия отговаря за над 4% от брутния вътрешен продукт на страната, но бързият темп на растеж в последно време крие рискове.

Основно те са свързани с наблюдаваната тенденция на увеличаване на цените, обусловено от ниските лихви, ниската доходност от депозити и по-големия интерес към инвестициите в имоти.

От друга страна има фирми, които не са в добро състояние в този сегмент и са изправени пред опасност от фалит. Броят на несъстоятелностите в сектор строителство и недвижими имоти за последните три години е около 16% или около 900 фирми.

В какви имоти е най-добре да инвестирате в София?

В какви имоти е най-добре да инвестирате в София?

Сметките показват най-добре