2016 година се оказа повече от успешна за имотния пазар в България с ръст на извършените сделки до над 100 000 трансакции, а 2017 година ще бъде още по-добра.

Това прогнозират от международната компания, развиваща дейност в планирането и конструкцията на луксозни курорти, бизнес и жилищни сгради в Източна Европа и Азия InveStellar, която оперира и на българския пазар.

Според изчисленията в анализ на InveStellar на фирмата общо 500 милиона евро са били инвестирани в частни имоти през изминалите 12 месеца, като това отчита впечатляващ ръст в сравнение с предходната година.

Кой инвестира в българския имотен пазар?

В резултат купувачите са готови да дадат между 900 и 1550 евро на квадратен метър за луксозни апартаменти. Тенденцията на пазара върви към засилено търсене на 2 и 3-стайни жилища, като средната стойност на имотите висок клас надминава 200 хиляди евро.

Голяма част от покупките се правят от чуждестранни инвеститори с апетит към участие на българския имотен пазар, който се намира в подем. Комбинацията между вътрешно и външно търсене показва, че условията ще стават още по-добри, смятат от InveStellar.

Какво ще се случи през 2017-а?

Според експертите от компанията има достатъчно предпоставки, за да се каже, че през 2017 година резултатите ще бъдат още по-впечатляващи. Те изчисляват, че сделките в сектора през първото тримесечие на годината ще отчетат ръст от 8,6 на сто.

"През последното тримесечие на 2016 година броят на ипотечните кредити е достигнал най-високото си ниво в историята с впечатляващ ръст от 23,6%", се посочва в анализа.

Експертите допълват, че успешните сделки са се увеличили до 50 484 броя през миналата година, което показва растеж от 32 на сто в сравнение с 2015 година.

Конкретно трансакциите при частните имоти са достигнали рекордни нива, като една четвърт от всички сделки са в този сегмент. Растежът при тях се очаква да продължи на фона на атрактивните условия за кредитиране от българските банки.

"Вълнението на пазара на недвижими имоти в България се очаква да даде летящ старт на цялата икономика и да определи темпото на икономическия просперитет на България до 2020 година", допълват още от компанията.