В София няма презастрояване, а има безобразно строителство. До голяма степен този факт се дължи на наслагването на процеси от началото на прехода. На това мнение е архитект Ивайло Петков, който е зам.-председател на Комисията по жилищна политика към Столичния общински съвет.

"Трябва да се консолидира голяма част от архитектурната, урбанистичната и инженерната гилдия у нас, за да се разрешат текущите казуси", коментира той в интервю пред BloombergTV България.

По думите на арх. Петков предстои да бъдат предложени промени в Общия устройствен план на столицата, които да въведат плаващи параметри на застрояване. Целта е така да се затрудни достигането на максимална разгъната застроена площ върху даден терен.

Шефът на "Явлена": Застрояването е мащабно, пазарът на имоти върви към охлаждане

Шефът на "Явлена": Застрояването е мащабно, пазарът на имоти върви към охлаждане

Цените на жилищата се доближават до тези от 2008 година, казва Страхил Иванов

Експертът разяснява, че по този начин във всяка устройствена зона в София ще има минимална и максимална плътност на застрояване, като горната граница ще съвпадне със сегашното пределно допустимо ниво на строителните параметри.

"Но в бъдеще строителните предприемачи, които искат да достигнат тавана на застрояването, ще трябва да извършват определени дейности в полза на обществото - ремонт на сграда, която е паметник на културата и други", посочва арх. Петков.

"При новата минимална граница на строителните параметри предприемачите ще могат да реализират инвестиционните си намерения без изискване за допълнителни дейности", допълва той.

В кои градове предстои изграждането на най-много жилища

В кои градове предстои изграждането на най-много жилища

Издадените разрешителни през третото тримесечие намаляват спрямо миналата година