Двустайните апартаменти са най-търсените жилища по родното Черноморие, показват данни на Arco Real Estate за второто тримесечие на 2019 година. Около 40 процента от запитванията за имоти край морето са за такива жилища. Клиентите, които желаят такъв имот, имат среден бюджет от около €28 000, сочат още данните.

На втора позиция се нареждат студията със среден бюджет от €15 000 с 30 процента от запитванията. Интерес се проявява и към тристайните и многостайните апартаменти, съответно със среден бюджет от €60 000 (за тристайни) и €80 000 (за многостайни). Търсени от клиентите са и къщи в близост до морските курорти със среден бюджет от около €80 000.

Агенцията отчита лек спад в броя на постъпилите запитвания в агенцията за второто тримесечие, спрямо тези за първото. Спад при запитванията за второто тримесечие на 2019г. се отчита и спрямо същия период на 2018г.

Най-голям процент от запитванията и от сключените в агенцията сделки са с български граждани - 60%. Чуждестранните клиенти, проявяващи интерес към имотите, намиращи се на българското Черноморие са англо- и рускоговорящи.

Лек спад на търсенето и минимален ръст на предлагането в София

Данните на Arco Real Estate показват, че в София цените на имотите запазват нивата си. Сделките продължават да се реализират по-трудно, тъй като купувачите не бързат обезателно да купуват и искат да договорят по-добри според тях цена и условия, пишат оттам. Данните на Агенцията по вписванията, които включват и отдавна договорени жилища "на зелено", показват, че трите месеца до края на юни са били най-добрия период от 10 години насам.

Забелязва се лек спад на търсенето и минимален ръст на предлагането, казват още от Arco Real Estate. Продължава и търсенето къщи в ниския ценови диапазон в близост до София.

Средните офертни цени на двустайните жилища (общо за Столицата) са се повишили леко в сравнение със същите на 2018г. и са около 1200 евро/кв.м., а за тристайните - около 1100 евро/кв.м.

Сделките с имоти в София са на рекордно високо ниво за последните 10 години

Сделките с имоти в София са на рекордно високо ниво за последните 10 години

Първата половина на 2019-а донесе нов импулс на пазара в столицата