Ако обмисляте покупката на недвижим имот, можете да започнете отзад напред. Т.е., първо да започнете от това, имот на каква стойност можете да си позволите и тогава да преминете към търсенето.

В противен случай рискувате да купите имот, който не е по вашия джоб и в крайна сметка да свърши на търг от съдия изпълнител.

Как да определите обаче, имот на каква стойност да купите?

На първо място е добре да имате спестени средства за покупката. Специалистите препоръчват, да сте заделили 20% от стойността на имота, преди да прибегнете до покупка на кредит.

Ако нямате други задължения, които да ви тежат, то би следвало да закупите имот на стойност до четири пъти годишния доход на домакинството.

Например, ако вие и жена ви имате годишен доход от примерно 36 000 лева (в столицата, при нетна заплата за двамата от 1 500 лева), то стойността на закупеният имот не би следвало да е по-голяма от 144 000 лева.

Това прави максимален бюджет от около 73 600 евро. Той ще ви е достатъчен за по-голям двустаен или по-малък тристаен, в зависимост от конкретните ви нужди. На база средните цени на този род имоти, ще можете да си позволите жилище с площ от около 80 квадратни метра (според офертите продава на популярен сайт за недвижими имоти).

Преди да прибегнете до покупката, както вече казахме, е добре да имате заделени поне 20% от стойността, или близо 15 000 евро в нашия случай. Останалите около 60 000 евро, можете да си подсигурите с ипотечен кредит.

За подобен кредит ще плащате месечна вноска в диапазона на 340 евро, съгласно най-добрите оферти на родните финансови институции, или 665 лева на месец за 25 години.

Това ще представлява 22% от дохода на разглежданото домакинство, което е разумен процент и под препоръчваната от експертите горна граница от 40%.