Най-големият наемодател в Германия неочаквано похвали решението на Берлин да замрази наемите, посочвайки, че намесата е нужна, за да се даде време на града да избегне съдбата на Лондон, предава Bloomberg.

Планът на столицата на Германия да ограничи ръста на наемите в период от пет години е "нужен", казва главният изпълнителен директор на Vonovia SE Рол Бух. Берлин има нужда от време, за да се справи със сериозните проблеми на пазара, като например липсата на по-достъпни жилища и нуждата от забързване на реновациите, посочва той.

"Не искаме градове като Лондон", където само супербогатите могат да си позволят да живеят в кварталите около центъра, казва още Бух, чиято компания притежава апартаменти, в които живеят около 1 милион души.

Замразявайки наемите, Берлин предприема най-радикалната стъпка досега, за да защити гражданите си от повишаващите се цени. Ходът рискува да намали инвестициите, предупреждават обаче експерти.

Според самия Бух индустрията в Германия се нуждае от допълнителни около €80 милиарда на година през следващото десетилетие, за да разреши проблемите на пазара.

Берлин налага 5-годишен мораториум на наемите, за да се спаси от исканията за национализация

Берлин налага 5-годишен мораториум на наемите, за да се спаси от исканията за национализация

Мярката на социалдемократическото управление обаче няма да реши дългосрочно проблема