Новата най-голяма офис сграда в света се нарича Surat Diamond Bourse и се намира в Гуджарат, Индия. В нея ще работят 65 000 души, като може да се каже, че това е меката на диамантите. Там ще се обработват, полират и търгуват диаманти.

Самата сграда представлява последователност от девет правоъгълни структури, свързани помежду си чрез централен "гръбнак". 15-етажният комплекс е построен на повече от 141 декара земя.

Архитектите на търговския център казват, че той обхваща над 65 961 m² площ, което би означавало, че е надминал Пентагона като най-голямата офис сграда в света. Пентагонът разположен на площ от 20 000 m², а цялата застроена площ за нуждите на институцията е 117 000 m².

Сградата трябва да посрещне първите си обитатели през ноември. Очаква се да бъде официално открита по-късно тази година. Тя разполага с 4700 офиси, които могат да се удвоят и като малки работилници за рязане и полиране на диаманти. Сградата разполага също с 131 асансьора, както и заведения за хранене, търговия на дребно, уелнес и конферентни съоръжения за работниците. Стойността на инвестицията е 388 милиона долара.

В Дубай ще се строи 81-етажна жилищна сграда - една от най-високите в света

В Дубай ще се строи 81-етажна жилищна сграда - една от най-високите в света

Проектът е замислен да бъде построен с гледка към най-високата сграда в света

Сградата е проектирана от индийската архитектурна компания Morphogenesis след международен конкурс за дизайн. Ефектът сградата да е по-голяма от Пентагона не е търсен, а по-скоро продиктуван от търсенето. Всички офиси са били закупени от компании в диамантения бизнес още преди строителството.

Въпреки че архитектът призна, че сградата не притежава "много забележителен дизайн от архитектурна гледна точка", Morphogenesis твърди, че сградава си има много предимства. Едно от тях например е, че консумира до 50% по-малко енергия от максимално допустимото, за да се сдобие т.нар. "платинен" рейтинг от Индийския съвет за зелено строителство. Разширената форма на централния "гръбнак" е проектирана да насочва преобладаващите ветрове през конструкцията, казват архитектите.

Защо най-високата сграда в света може да бъде заобиколена от гигантски пръстен?

Защо най-високата сграда в света може да бъде заобиколена от гигантски пръстен?

Предвижда се конструкцията да бъде изградена на 550 метра над нивото на улицата

Въпреки че отделните офиси ще разчитат на традиционна климатизация, се изчислява, че около половината от сградата се охлажда чрез естествена вентилация, докато общите части се захранват със слънчева енергия.