Последният срив в жилищния сектор САЩ докара икономиката до сегашната липса на предлагане, което предотвратява спад на цените. Засега, експертите категорично твърдят, че пазарът на жилища няма да се срине скоро.

Лихвите по ипотечните кредити обаче ще паднат тази година. Много бъдещи купувачи се надяват това да им помогне и да направи жилищата по-достъпни, каквато е и логиката.

Високите лихви по ипотечните кредити и още по-високите цени на жилищата, карат намаляват надеждите на обнадеждените купувачи на жилища. Според последното национално жилищно проучване на Fannie Mae само 20% от потребителите смятат, че е добър момент да си купят жилище.

Цените на жилищата са се увеличили с 6,4% на годишна база през март 2024 г., според последния индекс на цените на жилищата на S&P CoreLogic Case-Shiller. Много анализатори очакват те да продължат да се повишават през 2024 г, пише Business Insider. 

През 2024 г. купувачите на жилища вероятно ще усетят по-голяма конкуренция и многобройни оферти за жилища, което ще повиши допълнително цените, смята Лорънс Юн, главен икономист в Националната асоциация на брокерите на имоти.

Предизвикателният жилищен пазар кара много потенциални купувачи да се надяват на срив на жилищния пазар. Според проучване на LendingTree 44% от американците вярват, че жилищният пазар може да се срине тази година, а повече от една трета съобщават, че искат пазарът да се срине, вярвайки, че това е единственият им начин да могат да си позволят дом.

Има ли шанс жилищният пазар да се срине скоро и ще направи ли домовете по-достъпни за купувачите за първи път?

Въпреки че много американци смятат, че жилищният пазар е изложен на риск от срив, икономистите, които следят условията на жилищния пазар, не очакват срив през 2024 г. или след този срок.

Последните прогнози за жилищния пазар за 2024 г. от някои от водещите индустриални групи предвиждат увеличение на цените на жилищата някъде между 2% до 4,8% тази година.

Икономистите са напълно сигурни, че няма да има срив: "Просто няма достатъчно предлагане", смята Юн. ""Ако има недостиг, цените просто не могат да се сринат."

В момента в САЩ липсват между 2,3 милиона и 6,5 милиона домове за да бъде "здравословно" предлагането на жилища, според Realtor.com. Дори и да се е случило нещо, което е накарало много купувачи на жилища да се откажат от пазара, търсенето вероятно не може да падне достатъчно ниско, за да паднат цените.

Въпреки че може би е разбираемо, че някои обнадеждени купувачи смятат, че единственият им шанс да станат собственици на жилища е пазарът да се срине, те може да не осъзнаят, че последният срив е част от начина, по който изобщо попаднахме в тази ситуация.

Швеция навлезе във втора поредна година на срив на жилищния пазар

Швеция навлезе във втора поредна година на срив на жилищния пазар

Цените на жилищата все още се понижават, макар и с по-бавни темпове

Прогноза за срив на жилищния пазар

Сривовете на пазара на жилища обикновено се случват, когато има дисбаланс между търсене и предлагане. Но има много неизвестни, които могат да доведат този дисбаланс, което прави сривовете трудни за предвиждане. Внезапният спад в търсенето на жилища може да доведе до срив на жилищния пазар. Това може да се случи, ако много бъдещи купувачи останат без работа по време на рецесия и вече не могат да си позволят да купят къща. Ако никой не купува къщи, тогава стойностите на жилищата падат рязко.

По-ниското търсене обикновено идва и когато лихвите по ипотечните кредити са високи. Само това често няма да е достатъчно, за да предизвика срив в цените. Но ако предлагането също е сравнително високо, умереният спад в търсенето може да доведе до спад на цените на жилищата.

Новата реалност на жилищния пазар в Гърция

Новата реалност на жилищния пазар в Гърция

В големите градове като Солун и Атина нивата на собственост върху жилища са доста ниски

Как увеличаването на предлагането може да причини срив на жилищния пазар?

Въпреки че може да е трудно да си представим това, възможно е да има свръхпредлагане на жилища. Това може да се случи, ако има твърде много построени жилища в даден район, или ако икономическият спад накара много собственици да загубят домовете си заради възбрана.

При подобен сценарий много нови жилища ще бъдат пуснати на пазара, но икономическите условия биха могли да попречат на други купувачи да закупят тези жилища. Промените в търсенето или предлагането не винаги предсказват, че сривът е неизбежен.

Никой не може да предвиди със сигурност какво ще се случи на жилищния пазар през следващите месеци и години. Но ако пазарът се срине, това ще улесни ли закупуването на жилище? Не е невъзможно, но зависи от това какво е причинило срива. Ако причината е подобна на последната катастрофа, при която много работници загубиха работата си, възползването от по-ниските цени на жилищата няма да е възможно за много купувачи на жилища.

Като се имат предвид настоящите условия на предлагане, е много малко вероятно да видим цените да намалеят значително, без да има по-големи икономически последици.

Единствената добра новина за купувачите на жилища е, че лихвите по ипотечните кредити се очаква да се понижат през 2024 г. Въпреки, че Юн казва, че е малко вероятно да видим връщане към историческите ниски нива, на които кредитополучателите са се радвали през 2020 г. и 2021 г., последните прогнози предполагат, че 30-г. фиксираните лихвени проценти могат да се понижат през следващите няколко години.

По-ниските лихви по ипотечните кредити означават, че повече хора ще могат да си позволят да си купят жилище.