Наемите в престижния и най-скъп квартал в Ню Йорк - Манхатън, са достигнали рекордни стойности през юли. Причината: високите лихви и ниското предлагане продължават да качват цените, предава CNBC. Средният наем през юли е достигнал 5588 долара или 10 000 български лева. Това е с 9% над миналогодишните цени, което поставя нов рекорд.

Цената на квадратен фут - 84.74 долара, също е рекордна, според доклад на консултантските имотни компании Miller Samuel and Douglas Elliman.

Снимка 445277

Източник: iStock

Въпреки че по време на пандемията има спад на населението в района, средните наеми са се увеличили с 30% спрямо 2019 г. Според експертите, наемите през август ще счупят нов рекорд, защото традиционно е пиковият месец, защото много семейства се местят за началото на учебната година.

Colliers: Пригответе си над 2000 евро на месец за наем на висок клас къща в София

Colliers: Пригответе си над 2000 евро на месец за наем на къща в София

Плащанията по сделки с жилища от висок клас са предимно без банково финансиране

Населението на Манхатън се  естопило с 400 000 между юни 2020 г. и юни 2022 г., според данни на U.S. Census.

На този фон, по-малко от половината офиси в богаташкия квартал се използват заради дистанционната работа. Това лято едва 48% от офисите в Ню Йорк са обитаеми.

Въпреки спада на населението и ръста на дистанционната работа наемите на жилища в Манхатън продължават да се качват. Брокерите казват, че липсата на апартаменти за продажба, причинена от по-високите ипотечни лихви, са принудили много хора, които биха купили, да наемат.

И докато броят на офертите за покупка на апартамент е под исторически средното, наличието на апартаменти под наем се е покачило с 11% през юли. В същото време броят на подписани договори за ипотечен кредит е намалял с 6% спрямо 2022 г.

Комбинацията от нарасналото наличие на апартаменти под наем и по-малкото изтеглени кредити подсказва, че наемателите в Манхатън може да са достигнали финансовия си лимит.

Според брокерите едната причина за липсата на достатъчно жилища под наем, което вдига цените, е Airbnb. Скорошните регулации, свързани с наема, също са принудили десетки хиляди жилища да се оттеглят от пазара.

Наемите на жилища в Манхатън се покачиха с 10% за година

Наемите на един от най-скъпите пазари на имоти в света се покачиха с 10% за година. Средната цена на над $4 000

Средната цена за наем на апартамент в Манхатън е 4 395 долара през май