Цените на жилищата в световен мащаб са скочиха до рекордни върхове по време на пандемията от COVID. След като централните банки на много места по света започнаха да повишават лихвите обаче, нещата се обърнаха. Ръстът на на цените се е забави, а някои места цените на жилищата потънаха с рекордни сривове, невиждани от десетилетия. Какво следва?

Според Международния валутен фонд икономиките, в които дългът на домакинствата е висок, са уязвими от въздействието на по-нататъшните повишения на лихвените проценти от централните банки, които все още се опитват да се борят с горещата инфлация.

Това е по-ясно изразено в развитите икономики. МВФ смята че спадът на цените на жилищата може да окаже натиск върху финансовите пазари, на фона на повишаване на лихвените проценти, цитиран от Business Insider. Средният лихвен процент по ипотечните кредити в развитите икономики достигна 6,8% в края на 2022 г., което е над два пъти повече от началото на същата година.

"Ако разходите по заеми продължат да растат или останат високи за по-дълго, търсенето и цените вероятно ще отслабнат още повече", коментира Нина Биляновска, икономист в изследователския отдел на МВФ.

Канада и Австралия са най-уязвими и оглавяват списъка на финансовата институция по отношение на страните с високи нива на дългове на домакинствата и голям дял заеми, издадени при плаващи лихви. Сега те са по-уязвими към по-високи ипотечни вноски и има по-голям риск от неизпълнение.

ЕЦБ предупреди: Цените на имотите в еврозоната може да се насочат към "неудържим" спад. Кои са рисковите пазари?

ЕЦБ предупреди: Цените на имотите в еврозоната може да се насочат към "неудържим" спад. Кои са рисковите пазари?

Пазарите на недвижими имоти в еврозоната са в процес на корекция

Сред потенциално засегнатите са Люксембург, Норвегия, Швеция и Холандия и САЩ.

Въпреки че ръстът на инфлация в световен мащаб достигна пикови нива, централните банки, включително тази на САЩ Федералният резерв, все още са далеч от целите по отношение на инфлацията, дори след повишаване на лихвените проценти.

През март Организацията за икономическо сътрудничество и развитие коментира, че инфлацията ще принуди много централни банки да "поддържат високи лихвени проценти до 2024 г.".

Федералният резерв, Централната банка на Канада и тази на Австралия са планирали да проведат срещи за паричната политика през първата половина на юни. Ръстът на лихвите в Канада през първото тримесечие от 3,1% на годишна база и беше по-бърз от очакваното, увеличавайки шансовете централната банка да повиши референтната си лихва на 7 юни.

Федералният резерв в САЩ също повиши доста лихвените проценти - от нула до 5%-5,25% през март 2022 г. Оттогава лихвите по ипотечните кредити се повишиха рязко. Популярната 30-годишна фиксирана ипотека достигна в Америка достигна седеммесечен връх от 6,9% към края на май, според Асоциацията на ипотечните банкери.

Според представители на Федералния повишаването на лихвените проценти може да се отложи през юни, но по-късно през годината отново ще се случи.