Ваксините срещу Covid-19 ще сложат край на пандемията в обозримо бъдеще, но коронавирусът тепърва ще оставя трайни следи в живота ни, засягайки пряко и начина, по който работим — и мястото, на което го правим.

Експертите са категорични: завръщане в офиса ще има, но малко неща ще бъдат същите в дългосрочен план. Настоящата пандемия е първата, през която съвременните поколения преминават, и тя ни направи свръхсенситивни към здравните рискове и последиците от тях. Работодателите пък са свръхчувствителни към потенциална отговорност, която носят, ако служителите се заразят на работа. Временният отговор на новата заплаха бе работата от вкъщи, но това не беше универсална формула - не всеки бизнес и не всеки екип може да работи от кухнята вечно. Затова и офисите трябва да се променят и да се приспособят към новата реалност, но как ще изглеждат те?

Ясна представа за промените можем да добием от новите изисквания и очаквания на реалния бизнес. Въпреки че пазарът на офис площи в София понесе удар, в следствие на пандемията от COVID-19, изграждането на нови сгради, които да поемат новосъздадените след кризата работни места, не спира. Поглеждаме отблизо една такава сграда - Synergy Tower, която ще се извиси в "София Тех Парк", и която вече се изгражда с технологии, които отговарят на новите здравни тенденции от последните месеци.

Инвеститорът "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ (ФНИБ) очертава тези тенденции накратко в три посоки: хибриден начин на работа (т.е. смесен режим от вкъщи и в офиса); нови допълнителни функции на офис пространството, които го преосмислят като място за колаборация и взаимодействие вътре в екипите и между тях; по-здравословно и безопасно място за работа.

Приоритет за наемателите и наемодателите, особено в първите месеци и години след пандемията, ще бъде опазването на здравето на служителите. Това се потвърждава и от изпълнителния директор Николай Драгомирецки: "Вече освен така търсената добра локация, функционално офис пространство и социална среда, основно изискване е и подсигуряването на здравословна работна среда".

Идеята при Synergy Tower е това да се случва по няколко начина. Първият е чрез инсталирането на модерна вентилационна система, която да пречиства въздуха. Тя ще бъде с капацитет от цели 40 м3/ч за всеки човек в офиса — изчислено при заетост на пространството от един служител на 8 кв. м. — отговор на тенденцията, че заради дългосрочната необходимост от възможността за дистанциране в офисите, то нетните площи на служител да се завишават.

Снимка 509635

Освен че ще позволи независимо отопление или охлаждане, входящият и изходящ въздух няма да се смесват никъде в цялата система: свежият въздух ще влиза от покрива на 16-етажната сграда, а вентилацията след това ще го изкарва на друго място.

Едно от най-уязвимите места в сградите от гледна точка на коронавируса са асансьорите, опасност за която при Synergy Tower е помислено предварително . Сградата ще има 12 ултрабързи асансьори и още един за товари, като те ще бъдат снабдени с UV филтри, които ще пречистват въздуха в тях постоянно.

Инвеститорът добавя и още няколко любопитни допълнения: солна стая за всички служители в сградата, която подпомага възстановяването при респираторни проблеми и повишава имунитета; инфрачервени сауна кабини и масажна стая. Отделно, в офис сградата ще има и фризьорски салон, химическо чистене, куриерски услуги и други, както и място за събития.

Предвид вечния недостиг на места в столицата, изключително радушно ще бъде прието и решението за детска градина в сградата. Няма да бъде изненада, ако тази тенденция също набере скорост през следващите години, предвид удобствата, които наличието на детска градина в офис сградата създава за родителите. Засега обаче наличието на този допълнителен бонус е рядкост и може да бъде срещнат на малко места.

Работното място след пандемията: Как се изгражда офис сграда, която да отговори на новата реалност

Работното място след пандемията: Как се изгражда офис сграда, която да отговори на новата реалност

Директорът на ФНИБ Николай Драгомирецки за новия проект Synergy Tower и пазара на офиси у нас пред money.bg

Но както сочат очакванията на компаниите, офисът вече ще бъде хибриден и в него служителите ще прекарват по-малка част от седмица отколкото досега. Но тази тенденция, така благоприятна за служителите, е огромно предизвикателство за работодателите. Решение обаче не е толкова трудно да се намери. Synergy Tower например ще предлага хибридно офис решение, което включва както стандартни офис площи за всяка компания, така и допълнителна коуъркинг зона на първия етаж. По този начин всяка компания ще може да наеме цял етаж с размер 2 700 кв. м. отдаваема площ и 360 работни станции — или пък по-малка част, тъй като етажите ще бъдат разделени лесно на четири независими един от друг офиси с отделен достъп до бързите асансьори. При нужда от повече пространство — за големи срещи на целия екип, за трейнинг център или временно разширение на екипа заради проект, коуъркинг зоната ще бъде достъпна.

Практиката за споделено пространство ще работи и при 400-те паркинг места.

Друга тенденция, която "минава между капките", когато се говори за офис площи, но ще има все по-голямо значение в бъдеще, е доколко енергийно ефективна и зелена е тя. Офисите са значим консуматор на електроенергия, което пък от своя страна генерира въглероден отпечатък — и допълнителни разходи. При изграждането и проектирането на Synergy Tower, основен принцип е опазването на околната среда, поради което сградата ще бъде сертифицирана съгласно изискванията на LEED — американския стандарт за зелени и устойчиви сгради. Освен при изграждането на новият проект, ФНИБ прави и още една крачка в посока опазване на природата, като офис сградите на дружеството са захранени от зелена енергия и използват само и единствено такъв тип енергия от възобновяеми източници, посочи г-н Драгомирецки. На покрива на Synergy Tower е проектиран соларен парк, който ще произвежда минимум 20% от енергията, необходима за функционирането ѝ. Допълнителна крачка в пътя към една по-"зелена" среда са и зарядните станции за електромобили, които ще бъдат на разположение на наемателите и гостите в сградата.

Снимка 509636

Една тенденция, която никога няма да се промени на пазара на имотите, е локацията, както посочиха наскоро експерти пред Money.bg. Най-новата офис сграда на ФНИБ в столицата ще се намира в "София Тех Парк" — първият научно-технологичен парк у нас и притегателен център за IT компании. Към всички предимства на локацията на бул. "Цариградско шосе"ще се присъедини и поредната линия на метрото, която се очаква да бъде завършена през 2025 г.

Въпреки пандемията, забавяне при строителството на Synergy Tоwer няма и то върви по план, казват от компанията, която вече има 15-годишен натрупан опит и редица успешно реализирани проекти като "Камбаните Бизнес Център", East Tower, Kambanite Green Offices и други. Очаква се цялостната инвестиция по сградата и правото на строеж да бъде в размер на €41 млн., а Synergy Tower да бъде готова през третото тримесечие на 2021 г. — когато и се очаква отново да се завърнем към нормалния делничен ритъм.