Интересът към селски къщи през 2020 г. е нараснал с 20%. "Купуват се готови за ползване къщи, които са ремонтирани или са ново строителство, а хората заделят по-голям бюджет за покупка на подобни имоти от средно 30 - 40 хил. евро", посочи Полина Стойкова от Bulgarian Properties, цитирана от Investor.bg. Средната цена на селските къщи е достигнала 36 640 евро. 

Още през 2020 г. селските имоти са се превърнали в хит, като купувачите са се ориентирали към имоти с по-малка нужда от довършителни работи и по-голяма готовност за директно ползване. През последното седеммесечие на 2020 г. в имотната агенция "Явлена" отчитат 3000 запитвания за селски къщи, като ръстът спрямо края на 2019 г. е пет пъти.

Засилено е търсенето и на парцели за строителство с директен достъп до път и изградена инфраструктура, които позволяват проектите да бъдат задействани възможно най-скоро.

Изглежда не само търсенето на къщи нараства. Пандемията тласка купувачите към търсене на по-просторни жилища и в града. По думите на Стойкова на пазара има търсене на апартаменти, които не бяха типични до момента - с три спални, заради нуждата от още една стая в резултат на работата от вкъщи, породена от пандемията, и повече жилищна площ.

По данни имотната агенция през последното тримесечие на 2020 г. закупените тристайни апартаменти в София са повече от двустайните, а четиристайните жилища имат дял от 11%. За сравнение, през 2019 г. 60% от закупените жилища са били двустайни, а 37% - тристайни, докато четиристайните почти не са присъствали в търсенето на купувачите.

Въпреки, че партерните апартаменти бяха извън обсега на купувачите, сега тенденцията се обръща. Увеличават се запитванията за този тип жилища в затворени комплекси в града или близките райони. През 2020 г. броят на сделките с партерни апартаменти е нараснал с 20% на годишна база, сочат данни на "Явлена", заяви изпълнителния директор на компанията Изабела Клисарска.

Къщи около София: "Под 120 000 лева няма нищо читаво"

Къщи около София: "Под 120 000 лева няма нищо читаво"

Най-желани за покупка са имотите, намиращи се в централните части на България

Покачване на цените

В началото на 2021 г. търсенето на жилища е активно с повече сделки в сравнение с началото на 2020 г., заяви Стойкова. "Миналата година не се оправдаха очакванията за спад на цените, те регистрираха ръст между 2% и 5% в големите градове. Сделките намаляха, но това се дължи основно на пролетното затваряне, когато спадът беше с 20%, а през останалите месеци пазарът навакса изоставането си", отбеляза тя.

Срокът на реализация на градски имоти е между три и четири месеца, а отстъпките от офертните цени са незначителни. При ваканционните имоти продавачите са по-склонни да приемат по-големи корекции на цените до 10%.

Пазарът на наеми

Наемният пазар на жилища е пострадал по-тежко от коронавирусната криза, отколкото този на покупко-продажби, като през второто полугодие на 2020 г. наемите на едностайни апартаменти са намалели със 7%, а тези на двустайните и на тристайните жилища са отбелязали спад от съответно 6% и 12%, сочат данните на "Явлена".

"Още през първите дни след обявяването на извънредното положение наемателите инициираха преговори за предоговаряне на условия по вече сключени договори за наем. Тези преговори продължиха и след кризисните месеци и се стигна до опрощаване на наем за определен месец", каза Клисарска.

Ваканционни имоти

Ваканционните имоти също са били засегнати от коронавирусната криза, тъй като през предходни години половината от търсенето на имоти в курорти като Слънчев бряг и Банско е идвало от чужденци, които през 2020 г. бяха ограничени да пътуват.

Сделките в Слънчев бряг миналата година са намалели, а цените са останали непроменени на ниво от 490 евро на кв. м със стабилно търсене от български купувачи, съобщи Стойкова.

"Ски курортите традиционно са по-предпочитани от българските купувачи, като само в Банско има спад на сделките, а в Боровец и Пампорово нивата се запазват спрямо 2019 г. При цените няма драматични промени", допълни тя.